Njegov križ miru

15. april 2022
Žalostne oči gledajo s slike Simon iz Cirene sodobnega nizozemskega umetnika Egberta Moddermana. Simonove oči odkrivajo neznosno telesno in čustveno breme njegove naloge. V svetopisemskem zapisu v Mr 15 izvemo, da so Simona potegnili iz gledajoče množice in ga prisilili, da nosi Jezusov križ.
Evangelij po Marku nam pove, da je bil Simon iz Cirene, velikega mesta v Severni Afriki, v katerem je bilo v Jezusovem času veliko Judov. Simon je verjetno potoval v Jeruzalem na praznovanje pashe. Tam se je znašel sredi krivične usmrtitve, vendar je lahko malo, a pomembno pomagal Jezusu (Mr 15,21).
Pred tem je v Evangeliju po Marku Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj« (8,34). Na poti na Golgoto je Simon dobesedno storil, kar je Jezus v prenesenem pomenu prosil svoje učence, naj storijo – vzel je križ, ki mu je bil dan, in ga nosil za Jezusa.
Tudi mi imamo »križe«, ki jih moramo nositi, morda je to bolezen, zahtevna naloga v služenju, izguba ljubljene osebe ali preganjanje zaradi naše vere. Ko nosimo to trpljenje po veri, usmerjamo ljudi k Jezusovemu trpljenju in njegovi žrtvi na križu. Njegov križ je bil tisti, ki nam je dal mir z Bogom in moč za našo pot.
— Lisa M. Samra

V razmislek

Kakšen »križ« nosite? Kako lahko uporabite to borbo, da usmerite druge k Jezusu?
Jezus, hvala, da razumeš bolečino, ki jo nosim, in sočustvuješ z mano, ko vzamem nase svoj križ in hodim za teboj. Daj mi pogum in moč, celo ko je pot težka.

Berilo

Mr 15,16–24

Ključna vrstica

Prisilili so nekega mimoidočega, Simona iz Cirene, …, da je nesel njegov križ. Mr 15,21