Niso sanje

23. maj 2023
Tako je, kot da bi živel v sanjah, iz katerih se ne moreš prebuditi. Ljudje, ki se borijo s tem, kar včasih imenujemo »derealizacija« ali »depersonalizacija«, pogosto čutijo, kot da nič okrog njih ni čisto res. Medtem ko lahko tistim, ki imajo kronično ta občutek, postavijo diagnozo motnje, velja, da je to pogosta bitka duševnega zdravja, še posebej v stresnih obdobjih. A včasih ta občutek vztraja, tudi ko se življenje zdi dobro. Tako je, kot da naš um ne more zaupati, da se dobre stvari resnično dogajajo.
Sveto pismo opisuje podoben občasen boj Božjega ljudstva, da bi izkusili njegovo moč in rešitev kot nekaj resničnega, ne samo sanje. V Apd 12, ko je angel rešil Petra iz ječe – in pred mogočo usmrtitvijo (v. 2, 4) –, je apostol opisan, kot da je videl prikazen in ni bil prepričan, ali se to res dogaja (v. 9–10). Ko ga je angel zapustil pred ječo, se je Peter končno »zavedel« in spoznal, da se je to res zgodilo (v. 11).
Tako v slabih kot dobrih časih je včasih težko popolnoma verjeti ali izkusiti, da Bog resnično deluje v našem življenju. Vendar lahko zaupamo, da ko čakamo nanj, bo njegova vstajenjska moč nekega dne postala nesporno, čudovito resnična. Božja svetloba nas bo dvignila iz spanja v resničnost življenja z njim (Ef 5,14).
— Monica La Rose

V razmislek

Zakaj včasih težko občutite Božjo moč in ljubezen? Kako lahko bolj otipljivo izkusite njegovo ljubezen?
Bog, hvala, da si resničen v dobrih in slabih časih, najsi lahko to čutim ali ne, in da ustvarjaš novo življenje in upanje.

Berilo

Apd 12,1–11

Ključna vrstica

Prebúdi se, ki spiš, in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus. Ef 5,14