Nenavadna tolažba

6. oktober 2022
»Palica in opora – zdita se nenavadna tolažba. Pomislite na ovce v temni dolini, ki jih obkrožajo plenilci, in njihova edina spodbuda sta zamah palice ali opore, zakrivljene palice. Nazadnje je to res tolažba, ampak v tistem trenutku se morda ne zdi.« Ko sva se s prijateljico pogovarjali o Psalmu 23, sva se dotaknili pogosto spregledanega dela. Čudila sem se, kako lahko najdemo tolažbo v teh slikah opominjanja.
Kralj David, ki je odraščal kot pastirček, je poznal ti orodji. Na starem Bližnjem Vzhodu so pastirji nosili palico, da bi obvarovali ovce pred plenilci in da bi jih opomnili, kadar so zablodile. Opora je nežnejše orodje – zakrivljena palica. Uporablja se lahko za to, da pastir položi novorojene jagnje v materino naročje ali da vodi ovco v novo smer.
Kako lahko Bog uporabi ti orodji za nas? Ko smo zaskrbljeni, lahko izkusimo neke vrste rešitev, tako kot ko pastirjeva zakrivljena palica potegne ovco na višja tla. Če ravnamo iz razburjenosti ali sebičnosti, bomo morda občutili Pastirjev ljubeči opomin. Ne bo nas pregnal, ampak nas bo vrnil v svojo čredo.
Zaupamo lahko našemu Dobremu pastirju, ki daje življenje za svoje ovce in ki ga te poznajo po imenu.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kdaj ste občutili, da Bog uporablja svojo palico in oporo v vašem življenju? Kako se odzovete na ljubeč opomin?
Jezus, ki rešuješ, obvaruj me, da ne bi zablodil, in pomagaj mi oznaniti sporočilo o tvoji odrešujoči milosti drugim.

Berilo

Ps 23

Ključna vrstica

Tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita. Ps 23,4