Naš Oče

5. maj 2022
Večino juter recitiram očenaš. Nisem ravno primeren za nov dan, dokler se ne utemeljim v teh besedah. Pred kratkim sem rekel samo prvi dve besedi –»Oče naš« –, ko mi je zazvonil telefon. Presenetil me je, saj je bilo 5.43. Uganite, kdo je bil? Na zaslonu je pisalo »Oče«. Preden sem lahko odgovoril, se je klic hitro končal. Zazdelo se mi je, da se je zmotil. Res se je. Slučajno naključje? Mogoče, vendar sem prepričan, da živimo v svetu, preplavljenem z Božjim usmiljenjem. Tisti dan sem potreboval to zagotovilo Očetove prisotnosti.
Razmišljajte o tem za trenutek. Izmed vseh načinov, kako bi lahko Jezus učil svoje učence, naj začnejo svoje molitve, je izbral ti dve besedi – »Oče naš« (Mt 6,9) kot začetek. Naključje? Ne, Jezus je imel vedno namen s svojimi besedami. Vsi imamo različne odnose z zemeljskim očetom – nekateri dobre, nekateri daleč manj kot dobre. Vendar ta način molitve ni, da rečemo »moj« oče ali »tvoj« oče, ampak »naš« Oče, tisti, ki nas vidi in sliši in ki ve, kaj potrebujemo, še preden ga sploh prosimo (v. 8).
Kakšno čudovito zagotovilo, še posebej ob tistih dneh, ko se počutimo pozabljeni, osamljeni, zapuščeni ali samo ne veliko vredni. Zapomnite si, ne glede na to, kje smo in kateri del dneva ali noči je, je naš Oče v nebesih vedno blizu.
— John Blase

V razmislek

Kako lahko očenaš postane del vašega molitvenega življenja? Kakšne občutke prebudita ti dve besedi – »Oče naš« – v vas?
Oče, hvala za tvojo obljubo, da me slišiš, ko molim, ne glede na to, kje sem.

Berilo

Mt 6,5–13

Ključna vrstica

Vi torej molíte takóle: »Oče naš, …« Mt 6,9