Napačna cesta

12. maj 2022
»Šli smo v nudistično kolonijo!« mi je povedala moja šoloobvezna hčerka, ko se je vrnila s počitnic s prijateljičino družino.
»Iskali smo park,« je v zadregi zamomljal prijateljičin oče. »Najhuje je bilo, da nisem našel mesta, da bi se obrnili. Šli smo mimo čedalje več nagih ljudi, preden sem se lahko obrnil!« Jasno zgrožen se je večkrat opravičil, ker je bolj izpostavil našega otroka, kot smo pričakovali.
Moj prijatelj je nenamerno zapeljal po napačni cesti. To je nekaj, o čemer nas Pregovori pogosto svarijo. V življenju lahko potujemo po dveh cestah, »po stezi pravičnih«, ki »vedno bolj sveti«, ali »po poti krivičnih«, ki je »kakor tema« (Prg 4,18–19). Včasih je očitno, katero cesto smo si izbrali. Drugič pa, tako kot moj prijatelj, se šele takrat zavemo, da smo na napačni poti, ko je že prepozno.
Lahko se vprašamo: ali me moja prizadevanja peljejo bliže k Jezusu, luči sveta? Ali pa so mu napoti? Naše poti vodijo ali k večji luči ali k večji temi. Vprašajte se, kam ste namenjeni.
Nikoli ni prepozno iskati Jezusovo vodenje. To je modrost, ki te bo vodila »po pravih stezah« (v. 11). Prinesite svoje želje in cilje pred njega, on vas bo vodil po stezi, ki je polna njegove sijoče luči.
— Debbi Fralick

V razmislek

Kako lahko veste, po kateri stezi potujete danes? Ali ste prosili Jezusa za modrost, da jasno vidite svoje cilje in želje?
Jezus, prosim, vodi me po ravnih stezah, želim videti tvojo luč, ki sije svetleje vsak dan.

Berilo

Prg 4,10–19

Ključna vrstica

Steza pravičnih je kakor svit zore, ki se vedno bolj sveti do polnega dne. Prg 4,18