Najti zadovoljstvo

6. junij 2024
»Nekoč sem mislila, da beseda ›zadovoljstvo‹ ne bo nikoli veljala za nekoga, kot sem jaz,« pravi Liz. Ker ima redko pljučno bolezen, prenaša ne samo utrujenost in zadihanost, ampak ima ponavljajoča se vnetja pljuč. Kot nekdo, ki je izoliran za štirimi stenami, ko se njeno telo spopada z bolnimi pljuči, se je včasih spraševala: »Kako sem lahko zadovoljna?«
Odgovor je našla v pisanjih apostola Pavla, ko je opazila, da je pisal svoje Pismo Filipljanom, medtem ko je bil zaprt v ječi in mu je grozila usmrtitev. V okoliščinah, ki so bile veliko hujše od njenih, je lahko rekel: »Na vse mogoče sem se navadil: biti sit in biti lačen, biti v obilju in biti v pomanjkanju« (Flp 4,12). A kako lahko najdemo zadovoljstvo, ko nam grozi smrt? »Vse zmorem v njem, ki mi daje moč,« (v. 13) je odgovoril.
Ko je Liz stavila svoje upanje v Boga in mu zaupala ne samo, ko je lahko dihala, ampak tudi v hudih bolečinah, je sčasoma ugotovila, da se njeno zaupanje vanj povečuje. Tako kot Pavel se je naučila biti »zadovoljna v vsakem položaju« (v. 11).
Morda uživamo sijoče dobro zdravje ali prenašamo težave kot Liz. Ne glede na naš položaj, najsi smo v potrebi ali v obilju, lahko tudi mi najdemo zadovoljstvo v Bogu, ko se zanašamo na Kristusa, ki nas krepi.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kaj mislite, kako lahko ali težko je najti zadovoljstvo v bolečih okoliščinah? Kako vas pričevanje kristjanov, kakršna sta Pavel in Liz, spodbuja?
Ljubeči Bog, ti me krepiš po moči Svetega Duha, ki prebiva v meni. Pomagaj mi, da se bom danes zanašal nate.

Berilo

Flp 4,10–20

Ključna vrstica

… saj sem se navadil [naučil], da sem zadovoljen v vsakršnem položaju. Flp 4,11