Naj bo svetloba

1. maj 2022
Ko je bila hčerka majhna, sem ji pogosto imenovala stvari, s katerimi se je srečala. Povedala sem ji ime predmetov ali ji dovolila, da se je dotaknila nečesa neznanega, in izgovorila besedo zanjo, tako da sem ji prinesla razumevanje – in besedišče – za širni svet, ki ga je raziskovala. Čeprav sva z možem naravno pričakovala (in upala), da bo njena prva beseda mami ali ati, naju je presenetila s povsem drugačno prvo besedo, ko so njena usteca nekega dne zamrmrala besedo dight – sladek, napačno izgovorjen odmev besede light [luč], ki sem ji jo pravkar povedala.
Luč [svetloba] je ena prvih Božjih besed, zapisanih za nas v Svetem pismu. Ko je Božji Duh plaval nad temno, brezoblično in prazno zemljo, je Bog uvedel luč v svoje stvarstvo, ko je rekel: »Bodi svetloba!« (1 Mz 1,3) Rekel je, da je svetloba dobra, kar potrjuje preostanek Svetega pisma. Psalmist razlaga, da Božje besede razsvetljujejo naše razumevanje (Ps 119,130), in Jezus sam sebe opisuje kot »luč sveta«, dajalec luči življenja (Jn 8,12).
Božje prve besede v delu stvarjenja so bile dati luč. To ni bilo zato, ker bi potreboval svetlobo, da bi opravil svoje delo, ne, luč je bila za nas. Luč nam omogoča, da ga vidimo in prepoznamo njegove prstne odtise na stvarstvu okrog nas, da razlikujemo, kaj je dobro in kaj ne, in da hodimo za Jezusom korak za korakom v njegovem širnem svetu.
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Na katerem področju življenja najbolj potrebujete Božjo luč v tem trenutku? Kako vam je njegova luč pomagala v preteklosti?
Hvala ti, Jezus, da si luč življenja, ki mi vsak dan razsvetljuje pot.

Berilo

1 Mz 1,1–5

Ključna vrstica

Bog je rekel: »Bodi svetloba!« 1 Mz 1,3