Na robu

6. junij 2020
Sredi množice na motociklističnem mitingu, kjer so motoristi izvajali dih jemajoče trike, sem ugotovila, da moram stati na prstih, če želim kaj videti. Ko sem se ozirala naokrog, sem videla tri otroke, ki so splezali na bližnje drevo, ker očitno prav tako niso mogli iti pred množico, da bi videli dogajanje.
Ko sem videla otroke, ki so gledali s svoje povzdignjene lokacije, si nisem mogla kaj, da ne bi pomislila na Zaheja, za katerega Luka pravi, da je bil bogat cestninar (Lk 19,2). Judje so imeli cestninarje pogosto za izdajalce, ker so delali za rimsko vlado in pobirali davke od rojakov Izraelcev, prav tako pa so pogosto zahtevali dodaten denar, da bi povečali svoj osebni bančni račun. Tako se je Zaheju njegova skupnost verjetno izogibala.
Ko je šel Jezus skozi Jeriho, si ga je Zahej želel videti, vendar ga ni mogel zaradi množice. Mogoče se je počutil obupan in osamljen, ko je splezal na smokvo, da bi ga ugledal (v. 3–4). In prav tam, na robu množice, ga je Jezus poklical in mu povedal, da bo gost v njegovem domu (v. 5).
Zahejeva zgodba nas spominja, da je Jezus prišel »iskat in rešit, kar je izgubljeno«, tako da je ponudil svoje prijateljstvo in dar odrešitve (v. 9–10). Tudi če se počutimo, da smo na robu skupnosti, potisnjeni v »ozadje množice«, smo lahko prepričani, da nas Jezus najde celo tam.
— Lisa M. SamraV RAZMISLEK: Kako ste doživeli občutke, da so vas prijatelji ali družina potisnili na stran? Kako vas je Jezus našel sredi osamljenosti in vas povabil, da preživljajte čas z njim?MISEL/
Jezus, hvala ti, da nikoli ne greš kar mimo, ko trpimo, ampak se ustaviš in nas povabiš v prijateljstvo s teboj.

Berilo

Lk 19,1–10

Ključna vrstica

Sin človekov je namreč prišel iskat in rešit, kar je izgubljeno. Lk 19,10