Molitev v težkih časih

24. februar 2023
Avtor in teolog Russell Moore je opisal grozljivo tišino v sirotišnici, kjer je posvojil svoja fanta. Nekdo je kasneje razložil, da so dojenčki nehali jokati, ker so se naučili, da se ne bo nihče odzval na njihov jok.
Ko se srečujemo s težkimi časi, se lahko tudi nam zdi, da nihče ne sliši. Najhuje pa je, da se nam lahko zdi, da sam Bog ne posluša naših klicev in ne vidi naših solz. Vendar jih! Zato potrebujemo jezik prošenj in ugovorov, ki ga najdemo še posebej v Psalmih. Psalmisti prosijo za Božjo pomoč in navajajo ugovore nad svojo situacijo. V Ps 61 David prinaša svoje prošnje in ugovore pred Stvarnika z besedami: »Od konca zemlje kličem k tebi, ko moje srce upada; na skalo, ki je zame previsoka, me pelji« (v. 3). David kliče k Bogu, ker ve, da je samo on njegovo »zatočišče« in »močen stolp« (v. 4).
Molitev s prošnjami in ugovori v psalmih je način potrjevanja Božje suverenosti in sklicevanja na njegovo dobroto in zvestobo. So dokaz intimnega odnosa, ki ga lahko izkusimo z Bogom. V težkih trenutkih smo lahko vsi skušani, da verjamemo laži, da mu ni mar. Vendar mu je. On nas sliši in je z nami.
— Glenn Packiam

V razmislek

Kako vas spodbuja spoznanje, da Bog sliši vaše obupane molitve? Kakšne prošnje in ugovore boste danes delili z njim?
Dragi Jezus, pomagaj mi, da ti bom izlival svoje prošnje, ugovore in hvalnice.

Berilo

Ps 61

Ključna vrstica

Od konca zemlje kličem k tebi, ko moje srce upada. Ps 61,3