Moder nasvet

16. februar 2022
Ko se je aprila 2019 vžgala streha katedrale Notre-Dame v Parizu, so stari leseni tramovi, prevlečeni s svincem, ustvarili tako vročo peč, da se ognja ni dalo omejiti. Ko je zvonik katedrale dramatično padel, se je pozornost obrnila na zvonike z zvonovi. Če bi leseni okvirji ogromnih jeklenih zvonov zgoreli, bi njihov padec porušil oba zvonika ter povsem uničil katedralo.
General Gallet, poveljnik pariških gasilcev, je umaknil svoje gasilce na varno in razmišljal, kaj naj stori. Gasilec Remi se mu je živčno približal. »S spoštovanjem, General,« je rekel, »predlagam, da speljemo cevi od zunaj k zvonikom.« Glede na krhkost zgradbe je poveljnik zavrnil zamisel, a Remi je nadaljeval. Kmalu se je moral general Gallet odločiti, ali naj upošteva nasvet mladega gasilca ali pa naj pusti, da se katedrala zruši.
Sveto pismo veliko govori o sprejemanju nasvetov. Čeprav gre pri tem včasih za spoštovanje mladih do starejših (Prg 6,20–23), večinoma ne gre za to. Pregovori pravijo: »Modri pa posluša nasvet« (12,15), tako zmaga v bitki (24,6) in samo bedak ga ne upošteva (12,15). Modri poslušajo dober nasvet, ne glede na starost ali položaj tistega, ki ga da.
General Gallet je poslušaj Remija. Goreči okviri zvonov so bili pravočasno pogašeni in katedrala je bila rešena. Glede katerega problema danes potrebujete pobožen nasvet? Včasih Bog vodi ponižne skozi usta mladih.
— Sheridan Voysey

V razmislek

V kakšnih situacijah vam je težko poslušati nasvet? Kako lahko najbolje razlikujemo dober in slab nasvet?
Oče, po delovanju Svetega Duha mi daj ponižnost, da sprejmem dober nasvet od drugih.

Berilo

Prg 6,20–23

Ključna vrstica

Bedaku se njegova pot zdi prava, modri pa posluša nasvet. Prg 12,15