Moder nasvet

4. april 2022
Ko sem hodila na teološko fakulteto, sem delala za polni delovni čas. K temu dodajte še kaplansko kroženje in pripravništvo v cerkvi. Bila sem zaposlena. Ko me je oče obiskal, je rekel: »Zlomila se boš.« Skomignila sem nad njegovim opozorilom z mislijo, da je iz druge generacije in da ne razume postavljanja ciljev.
Nisem se zlomila. Vendar sem izkusila zelo težko, suho obdobje, v katerem sem zapadla v depresijo. Od takrat sem se naučila bolj pozorno poslušati opozorila – še posebej od bližnjih.
To me spominja na Mojzesovo zgodbo. Tudi on je pridno delal, služil je kot Izraelov sodnik (2 Mz 18,13). Vendar se je on odločil, da bo prisluhnil tastovemu opozorilu (v. 17–18). Jitro ni bil v osrčju stvari, a je ljubil Mojzesa in njegovo družino in je lahko videl težave pred njimi. Mogoče je zato Mojzes lahko poslušal Jitra in upošteval njegov nasvet. Mojzes je vzpostavil sistem, v katerem je določil »iz vsega ljudstva sposobne može«, da prevzamejo manjše spore, sam pa je prevzel težje primere (v. 21–22). Ker je poslušal Jitra, prerazporedil svoje delo in zaupal drugim, da delijo njegovo breme, se je lahko izognil izgorelosti v tem obdobju življenja.
Mnogi izmed nas jemljemo naše delo za Boga, družino in druge resno – celo goreče. A vseeno moramo upoštevati nasvet bližnjih, ki jim zaupamo, in se zanašati na Božjo moč in modrost v vsem, kar delamo.
— Katara Patton

V razmislek

Čigavemu glasu lahko zaupate, da vas spomni, naj modro služite? Kakšne mehanizme imate pripravljene, da se izognete izgorelosti? Kdaj ste jih nazadnje uporabili?
Vsemogočni Bog, hvala, da mi dovoliš, da ti služim na mnogo načinov. Ko goreče skrbim za druge, me uči, da bom delal modro, da bom imel energijo za vse, kar želiš, da storim.

Berilo

2 Mz 18,13–22

Ključna vrstica

… kajti to je pretežavno zate, sam tega ne moreš opravljati. 2 Mz 18,18