Močan in dober

26. april 2023
Mlad študentski pastor je bil vznemirjen. A videti je bil zmeden, ko sem si ga drznila vprašati, ali moli … za Božjo usmeritev … za njegovo pomoč. Da bi neprenehoma molil, kot je spodbujal Pavel. V odgovoru je mladi mož priznal: »Nisem prepričan, ali še verjamem v molitev.« Namrščil se je. »Ali če verjamem, da Bog posluša. Samo poglejte svet.« Ta mladi voditelj je »gradil« službo s svojo močjo in žal mu ni uspevalo. Zakaj? Zavračal je Boga.
Jezusa, vogalni kamen cerkve, so vedno zavračali – kar se je začelo z njegovim ljudstvom (Jn 1,11). Mnogi danes ga še vedno zavračajo in si prizadevajo, da bi zgradili svoje življenje, delo, celo cerkve na slabših temeljih – na svojih načrtih, sanjah in drugih nezanesljivih tleh. A samo naš dobri Odrešenik je naša moč in rešitev (Ps 118,14). Res je, kar piše: »Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen« (v. 22).
Postavljen kot življenjsko pomemben vogal našega življenja zagotavlja edino pravo usmeritev za vse, za kar si kristjani prizadevamo, da bi dosegli zanj. Zato molimo k njemu: »Prosimo te, Gospod, daj vendar rešitev! Prosimo te, Gospod, daj vendar srečo!« (v. 25). In kakšen je rezultat? »Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu« (v. 26). Zahvaljujmo se mu, ker je močan in dober.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kakšne sanje ali načrte imate, ko gradite za Boga? Kako lahko postavite Kristusa kot vogalni kamen svojega načrta in ga gradite zanj?
Slavimo te, Jezus, da si glavni vogalni kamen. Samo na tebi lahko stoji tvoja cerkev in naša življenja.

Berilo

Ps 118,13–14.22–29

Ključna vrstica

Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen. Ps 118,22