Moč za pot

5. maj 2020
Neko poletje sem se srečala z nečim, kar se je zdelo nemogoča naloga – velik projekt pisanja z grozečim rokom. Ker sem bila dan za dnem sama in skušala spraviti besede na stran, sem se počutila izčrpano in malodušno in želela sem odnehati. Modra prijateljica me je vprašala: »Kdaj si se nazadnje počutila osvežena? Mogoče si moraš dovoliti počitek in uživanje v dobri hrani.«
Takoj sem vedela, da ima prav. Ob njenem nasvetu sem pomislila na Elija in strašno sporočilo, ki ga je dobil od Jezabele (1 Kr 19,2) – čeprav seveda moj projekt pisanja še zdaleč ni bil blizu razsežnosti prerokove izkušnje. Ko je Elija premagal lažne preroke na gori Karmel, mu je Jezabela poslala sporočilo, da ga bo ujela in ubila, on pa je obupal in si želel umreti. Potem pa je užival v dobrem spancu in dvakrat ga je obiskal angel, ki mu je prinesel hrano. Ko je Bog obnovil njegovo fizično moč, je lahko nadaljeval svojo pot.
Ko je pot za nas »predolga« (v. 7), moramo morda počivati in uživati v zdravi in okusni hrani. Ko smo namreč izčrpani ali lačni, zlahka podležemo razočaranju ali strahu. Ko pa Bog poteši naše fizične potrebe s svojimi viri, kolikor je to mogoče v tem padlem svetu, lahko naredimo naslednji korak v služenju njemu.
— Amy Boucher PyeV RAZMISLEK: Če se ozrete nazaj, kdaj ste morali upočasniti in se okrepčati, preden ste nadaljevali? Kako ste lahko pozorni na znamenja izgorelosti, ko služite Bogu?MISEL/
Stvarnik Bog, upodobil si nas kot svoje ljudstvo. Hvala ti za naše omejitve, ki nas spominjajo, da si ti Bog, mi pa nismo. Pomagaj nam, da ti bomo služili z veseljem in radostjo.

Berilo

1 Kr 19,1–9

Ključna vrstica

A glej, dotaknil se ga je angel in mu rekel: »Vstani in jej!« 1 Kr 19,5