Moč ljubezni

14. februar 2022
Dva osemdesetletnika, eden iz Nemčije in drugi z Danske, sta bila malo verjeten par. Oba sta uživala šestdeset let zakona, preden sta ovdovela. Čeprav sta živela samo petnajst minut narazen, sta bila njuna domova v različnih državah. Vendar sta se zaljubila, redno kuhala skupaj in uživala v skupnem času. Žal je leta 2020 zaradi koronavirusa danska vlada zaprla mejne prehode. Neustrašno sta se vsak dan ob 15.00 dobila na meji na mirni podeželski poti, sedela vsak na svoji strani meje in imela piknik. »Tukaj sva zaradi ljubezni,« je razložil moški. Njuna ljubezen je bila močnejša od meja, mogočnejša od pandemije.
Visoka pesem nam pokaže lep prikaz nepremagljive moči ljubezni. »Močna kakor smrt je ljubezen,« je napisal Salomon (8,6). Nihče izmed nas ne ubeži smrti; pride z jekleno dokončnostjo, ki je ne moremo zlomiti. Vendar je ljubezen, pravi pisec, prav tako močna. Še več, »njene strele so ognjene strele, Gospodov [mogočen] plamen« (v. 6). Ali ste kdaj opazovali ogenj, ki se je divje razplamtel? Ljubezni – tako kot ognja – se ne da zadržati. »Velike vode ne morejo pogasiti ljubezni.« Niti reke je ne morejo preplaviti (v. 7).
Človeška ljubezen, kadar je nesebična in prava, odraža te značilnosti. Vendar ima samo Božja ljubezen takšno učinkovitost, tako brezmejne globine, takšno vztrajno moč. In Bog nas ljubi s takšno ljubeznijo, ki se je ne da pogasiti.
— Winn Collier

V razmislek

Kako ljubezen v tem življenju odraža ljubezen Očeta, Jezusa in Svetega Duha? Kako čutite, da vas Bog ljubi v tem trenutku?
Bog, potrebujem tvojo močno, globoko ljubezen. Potrebujem tvojo ljubezen, ki se je ne da pogasiti in ki me ne bo izpustila. Ali mi boš danes pokazal to ljubezen?

Berilo

Vp 8,6–7

Ključna vrstica

Velike vode ne morejo pogasiti ljubezni. Vp 8,7