Milost in sprememba

5. maj 2023
Zločin je bil šokanten in mož, ki ga je zagrešil, je bil obsojen na življenje v zaporu. V naslednjih letih je mož v samici začel proces duševnega in duhovnega ozdravljenja. To je vodilo k njegovemu spreobrnjenju in obnovljenemu odnosu z Jezusom. V teh dneh so mu dovolili sporazumevanje z drugimi zaporniki. Po Božji milosti so po njegovem pričevanju nekateri zaporniki sprejeli Jezusa za Odrešenika – našli so odpuščanje v njem.
Mojzes je, čeprav je zdaj znan kot velik človek vere, prav tako zagrešil šokanten zločin. »Zagledal je Egipčana, ki je pretepal Hebrejca … Ozrl se je na levo in na desno, in … Egipčana ubil« (2 Mz 2,11–12). Kljub temu grehu Bog po svoji milosti še ni zaključil s tem nepopolnim služabnikom. Kasneje je izbral Mojzesa, da osvobodi njegovo ljudstvo iz suženjstva (3,10). V Rim 5,14 beremo, da »je vendar od Adama do Mojzesa smrt kraljevala tudi nad tistimi, ki se niso pregrešili podobno kakor Adam.« V naslednjih vrsticah pa Pavel pravi, da nam »Božja milost« omogoča, da se ne glede na naše pretekle grehe spremenimo in spravimo z njim (v. 15–16).
Morda mislimo, da nam to, kar smo storili, preprečuje, da bi spoznali Božje odpuščanje in da bi nas uporabil za svojo slavo. Vendar smo lahko zaradi njegove milosti v Jezusu spremenjeni in osvobojeni, da lahko pomagamo drugim do spremembe za večnost.
— Tom Felten

V razmislek

Kako vas je Bog spremenil s svojo milostjo? H katerim spremembam vas kliče v teh dneh?
Nebeški Oče, hvala za tvojo milost, ki spreminja življenja.

Berilo

2 Mz 2,11–15

Ključna vrstica

Mojzes se je prestrašil in rekel: »Resnično, stvar se je razvedela.« 2 Mz 2,14