Majhno, a veliko

27. maj 2023
Ali mi bo uspelo priti na olimpijske igre? Mlada plavalka je bila zaskrbljena, da ni dovolj hitra. A ko je profesor matematike preučeval njene plavalne tehnike, je videl, kako lahko izboljša svoj čas za šest sekund – kar je bistvena razlika na tej ravni tekmovanja. Ko je na plavalkin hrbet pritrdil senzorje, ni prišel do velikih sprememb, ki bi izboljšale njen čas. Pač pa je prepoznal majhna dejanja izboljšanja, ki bi lahko plavalko, če bi jih uporabila, naredila učinkovitejšo v vodi, zaradi česar bi prišlo do odločilne razlike.
Majhna dejanja izboljšanja v duhovnih stvareh lahko naredijo veliko razliko tudi za nas. Prerok Zaharija je učil podobno načelo ostanek malodušnih Judov, ki so se borili skupaj z njihovim graditeljem Zerubabelom, da obnovijo Božji tempelj po izgnanstvu. Vendar »ne s silo in ne z močjo, temveč z mojim duhom,« je Gospod vsemogočni naročil Zerubabelu (Zah 4,6).
Kot je rekel Zaharija: »Kajti kdo zaničuje dan skromnih začetkov?« (v. 10) Izgnance je skrbelo, da tempelj ne bo tak, kot je bil zgrajen v času kraljevanja kralja Salomona. Ampak tako kot je plavalka prišla na olimpijske igre – in dobila medaljo, potem ko je izvedla majhne popravke –, se je Zerubabelova skupina graditeljev naučila, da lahko celo majhno, pravo prizadevanje z Božjo pomočjo prinese zmagoslavno veselje, če naša mala dejanja slavijo njega. V Bogu majhno postane veliko.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kje so vas velika, pozornost vzbujajoča dejanja vodila v duhovno frustracijo? Katere majhne spremembe so izboljšale vaše duhovno življenje?
Usmeri me k majhnim, dobrim dejanjem, dragi Bog, ki naredijo veliko razliko v meni zate.

Berilo

Zah 4,4–10

Ključna vrstica

Kajti kdo zaničuje dan skromnih začetkov? Zah 4,10