Mahanje z repom in jezikom

30. april 2023
V časopisu so napisali, da je Pep vzel življenje mački, ki je bila v lasti guvernerjeve žene – vendar tega ni storil. Edina stvar, za katero je bil kriv, je bila, da je prežvečil zofo v guvernerjevi graščini.
Pep je bil razposajen mlad labradorec, ki ga je imel guverner Pensilvanije Gifford Pinchot v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Psa so dejansko poslali v zapor, kjer so naredili njegov zaporniški posnetek z identifikacijsko številko zapornika. Ko je časopisni novinar slišal za to, si je izmislil zgodbo o mački. Ker se je novica pojavila v časopisu, so mnogi verjeli, da je Pep res ubil mačko.
Izraelov kralj Salomon je dobro poznal moč napačnih informacij. Napisal je: »Podpihovalčeve besede so kakor slaščice, lezejo v notranjost telesa« (Prg 18,8). Včasih naša padla človeška narava povzroči, da hočemo verjeti stvari o drugih, ki niso resnične.
Toda tudi ko drugi verjamejo neresnice o nas, nas lahko Bog kljub temu uporabi za dobro. V resnici je guverner poslal Pepa v zapor, da bi bil lahko prijatelj zapornikom – in veliko let je služil kot pionirski terapevtski pes.
Božji nameni za naše življenje še vedno veljajo, ne glede na to, kaj drugi pravijo ali mislijo. Ko nas drugi opravljajo, se spomnite, da je Božje mnenje – in njegova ljubezen do nas – najpomembnejše.
— James Banks

V razmislek

Kako vas spodbuja, ko veste, da na Boga ne vpliva to, kar nekdo drug reče ali misli o vas? Kako boste danes praznovali njegovo popolno ljubezen?
Aba, Oče, hvala, da si me naredil za svojega otroka. Pomagaj mi, da bom danes oznanjal tvojo ljubezen drugim.

Berilo

Prg 18,1–8

Ključna vrstica

Podpihovalčeve besede so kakor slaščice. Prg 18,8