Ljubke noge

8. marec 2022
John Nash je leta 1994 dobil Nobelovo nagrado za ekonomijo, kar je bilo priznanje za njegovo pionirsko delu na področju matematike. Njegove enačbe od takrat naprej uporabljajo podjetja po svetu pri razumevanju dinamike tekmovanja in konkurence. Knjiga in film sta dokumentirala njegovo življenje in ga opisujeta, da ima »čudovit um« – ne zato, ker bi imeli njegovi možgani posebno estetsko privlačnost, ampak zaradi tega, kar so storili.
Starozavezni prerok uporablja besedo ljubke [čudovite] za opis nog – ne zaradi vidne telesne lastnosti, ampak ker je videl lepoto v tem, kar so storile. »Kako ljubke so na gorah noge glasnika, ki oznanja mir, prinaša veselo novico« (Iz 52,7). Po sedemdesetih letih ujetništva v Babilonu zaradi neposlušnosti Bogu so prišli glasniki s spodbudnimi besedami, da se bo Božje ljudstvo kmalu vrnilo domov, ker je »Gospod … odkupil Jeruzalem« (v. 9).
Vesela novica ni bila posledica vojaške moči Izraelcev ali kakšnih drugih človeških prizadevanj. Pač pa je bila delo Božjega »svetega lakta« za njih (v. 10). Enako velja danes, ko imamo zmago nad našim duhovnim sovražnikom po Kristusovi žrtvi za nas. Zaradi tega postanemo glasniki vesele novice, oznanjamo mir, veselo novico in odrešitev tistim okrog nas. To pa delamo z ljubkimi nogami.
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kdo vam je prinesel veselo novico o Kristusovi žrtvi? Komu lahko vi prinesete to novico?
Hvala ti, Oče, da si poslal ljudi v moje življenje, da so mi oznanili novico o Kristusovi žrtvi. Pomagaj mi, da jo bom z veseljem delil z drugimi.

Berilo

Iz 52,7–10

Ključna vrstica

Kako ljubke so na gorah noge glasnika, ki oznanja mir, prinaša veselo novico. Iz 52,7