Ljubi svoje bližnje

22. februar 2022
Amos je bil gospodovalen ekstrovertiranec, Danny pa je bil samotar, ki ga je mučil dvom vase. Nekako sta ta dva ekscentrična genija postala najboljša prijatelja. Desetletje sta preživela v skupnem smehu in učenju. Nekega dne je njuno delo prejelo Nobelovo nagrado. A Danny se je naveličal Amosovega egocentričnega načina in mu rekel, da nista nič več prijatelja.
Čez tri dni ga je Amos poklical s strašno novico. Zdravniki so mu odkrili raka in mu dali še šest mesecev življenja. Dannyjevo srce se je zlomilo. »Prijatelja sva,« je rekel, »ne glede na to, kaj ti misliš, da sva.«
Pavel je bil stvaren vizionar in Barnaba je bil mehkosrčen spodbujevalec. Duh ju je združil in ju poslal na misijonarsko potovanje (Apd 13,2–3). Oznanjala sta evangelij in ustanavljala cerkve, dokler ni med njima prišlo do nestrinjanja glede Markovega odhoda. Barnaba je želel dati Marku drugo priložnost. Pavel pa je rekel, da mu ne more več zaupati. Zato sta se razšla (15,36–41).
Pavel je sčasoma odpustil Marku. Tri pisma je zaključil s pozdravi od njega ali pohvalami o njem (Kol 4,10; 2 Tim 4,11; Flm 1,24). Ne vemo, kaj se je zgodilo z Barnabom. Ali je živel dovolj dolgo, da se je spravil s Pavlom v tem življenju? Upam, da.
Ne glede na to, kakšna je vaša situacija danes, se skušajte približati tistim, s katerimi ste imeli kratek stik. Zdaj je čas, da jim pokažete in poveste, kako zelo jih ljubite.
— Mike Wittmer

V razmislek

S kom se morate spraviti? Kaj lahko storite s svojo bolečino, če ta oseba ni več živa?
Oče, pomagaj mi spoznati, da je primaren namen življenja izkazovanje ljubezni tistim okrog mene.

Berilo

Kol 4,7–10

Ključna vrstica

Če bo prišel k vam, ga sprejmite. Kol 4,10