Ljubezenska pesem

12. marec 2022
V soboto popoldne je v parku ob reki mirno. Tekači tečejo mimo, ribiške palice se vrtijo, galebi se borijo za ribe in ostanke hrane, z ženo pa sediva in opazujeva nek par. Oba sta temnopolta, mogoče v poznih štiridesetih. Ona sedi in gleda v njegove oči, on pa ji brez kančka nesproščenosti poje ljubezensko pesem v svojem jeziku, ki jo nosi vetrič, da jo vsi slišimo.
Ob tem čudovitem dejanju sem pomislil na knjigo preroka Sofonija. Najprej se mogoče začudite, zakaj. V dneh preroka Sofonija je Božje ljudstvo postalo pokvarjeno, ko se je priklanjalo lažnim bogovom (1,4–5), Izraelovi preroki in duhovniki pa so postali domišljavi in posvetni (3,4). V večini knjige Sofonija govori o Božji prihodnji sodbi ne samo nad Izraelom, ampak nad vsemi narodi zemlje (v. 8).
A Sofonija napove še nekaj drugega. Iz temnega dneva se bo pojavilo ljudstvo, ki bo z vsem srcem ljubilo Boga (v. 9–13). Za te ljudi bo Bog kot ženin, ki se veseli svoje ljubljene: »Veselí se nad teboj v radosti, nemí v svoji ljubezni, vriska nad teboj v prepevanju« (v. 17).
Stvarnik, Oče, Bojevnik, Sodnik. Sveto pismo uporablja mnogo nazivov za Boga. A koliko nas vidi Boga kot Pevca z ljubezensko pesmijo za nas na njegovih ustnicah?
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kako si običajno predstavljate Boga – kot Stvarnika, Očeta, Bojevnika ali kaj drugega? Kako bi se vaše življenje spremenilo, če bi mislili na Boga kot Zaljubljenca, nase pa kot na njegovo ljubljeno?
Veliki pevec, uživam v tvojem petju nad menoj.

Berilo

Sof 3,9–17

Ključna vrstica

Veselí se nad teboj v radosti, nemí v svoji ljubezni, vriska nad teboj v prepevanju. Sof 3,17