Ljubezen kot mogočen plamen

20. januar 2023
Pesnik, slikar in tiskar William Blake je užival 45 let zakona s svojo ženo Catherine. Od poročnega dne do njegove smrti leta 1827 sta delala drug ob drugem. Catherine je dodajala barvo Williamovim risbam in njuna predanost je prestala leta revščine in druge težave. Celo v njegovih zadnjih tednih, ko je njegovo zdravje opešalo, je Blake vztrajal pri svoji umetnosti in njegova zadnja risba je bila ženin obraz. Štiri leta kasneje je umrla Catherine, oklepajoč se enega moževih svinčnikov.
Močna ljubezen tega para kaže odsev ljubezni, odkriti v Visoki pesmi. In čeprav opis ljubezni v tej pesmi zagotovo kaže na zakon, so prvi kristjani tudi verjeli, da kaže na Jezusovo neugasljivo ljubezen do vseh svojih učencev. Pesem opisuje ljubezen kot »močno kakor smrt«, kar je neverjetna prispodoba, saj je smrt najbolj dokončna in neizogibna resničnost, kar jih ljudje poznamo (8,6). Ta močna ljubezen je kot »ognjene strele, Gospodov [mogočen] plamen« (v. 6) In v nasprotju z ognjem, ki ga poznamo, se teh plamenov ne da pogasiti niti z veliko količino vode. »Velike vode ne morejo pogasiti ljubezni,« pravi Visoka pesem (v. 7).
Kdo izmed nas si ne želi resnične ljubezni? Visoka pesem nas spominja, da kadarkoli se srečamo s pristno ljubeznijo, je Bog njen najvišji vir. V Jezusu lahko vsak izmed nas spozna globoko in neumrljivo ljubezen – tako, katere strele so mogočen plamen.
— Winn Collier

V razmislek

Kje ste se srečali z močno ljubeznijo? Kako vas Jezusova ljubezen spodbuja?
Dragi Bog, prosim, pomagaj mi sprejeti tvojo ljubezen in jo deliti z drugimi.

Berilo

Vp 8,5–7

Ključna vrstica

Njene strele so ognjene strele, Gospodov [mogočen] plamen. Vp 8,6