Ljubezen, ki se jo prenaša naprej

27. junij 2020
Moja hčerka je postala navdušena nad ameriško izmišljeno junakinjo Nancy Drew. V zadnjih treh tednih je prebrala vsaj ducat romanov, v katerih nastopa mlada detektivka. Tudi jaz sem imela rada Nancy Drew in v modro vezani izvodi, ki jih je moja mama brala v šestdesetih letih, so še vedno na polici v njeni hiši.
Ko vidim, da sem to naklonjenost prenesla na naslednji rod, se sprašujem, kaj še prenašam naprej. V 2 Tim je Pavel pisal, da ko pomisli na Timoteja, se spominja »iskrene vere«, ki je živela v Timotejevi stari materi in materi. Upam, da skupaj z ljubeznijo do kriminalk moja hči deduje tudi vero – da bo služila kot njeni stari starši, da bo molila in da se bo oklepala »obljube življenja, ki je v Kristusu Jezusu« (2 Tim 1,1).
Tukaj vidim tudi upanje za tiste, ki nimajo staršev ali starih staršev, ki poznajo Jezusa. Čeprav Timotejev oče ni omenjen, Pavel kliče Timoteja »ljubljeni sin« (v. 2). Tisti, ki nimajo družin, ki bi prenašale vero naprej, lahko še vedno najdejo starše in stare starše v cerkvi – ljudi, ki nam bodo pomagali ugotoviti, kako živeti »sveto življenje« (v. 9) in sprejeti darove, ki nam jih je dal Bog, »moč, ljubezen in razumnost« (v. 7). Resnično, vsi imamo čudovito dediščino.
— Amy PetersonV RAZMISLEK: Kaj so nekatere stvari, ki ste se jih naučili od očetov in mater v veri? Kako delujete, da bi prenesli zapuščino vere na svoje otroke ali na tiste v vaši cerkvi?MISEL/
Nebeški Oče, hvala, da si me rešil po milosti v veri v Jezusa. Pomagaj mi prenesti na naslednjo generacijo darove, ki sem jih prejel, in resnico evangelija.

Berilo

2 Tim 1,1–8.13–14

Ključna vrstica

Spominjam se namreč iskrene vere, ki je v tebi in ki sta jo prej imeli tvoja stara mati Loída in tvoja mati Evníka. … jo imaš tudi ti. 2 Tim 1,5