Ljubezen je vredna tveganja

20. april 2022
Ko je prijateljica brez razlage končala najino desetletno prijateljstvo, sem začela drseti v svojo staro navado, da sem ohranjala ljudi na razdalji. Ko sem prebolevala svojo žalost, sem potegnila s police obrabljen izvod knjige The Four Loves [Štiri ljubezni] C. S. Lewisa. Lewis navede močno opažanje o tem, da ljubezen zahteva ranljivost. Pravi, da ni »varnega vlaganja«, ko človek tvega ljubezen. Pravi, da bo ljubezen do »česarkoli vodila k temu, da bo vaše srce stiskano in mogoče zlomljeno.« Branje teh besed je spremenilo, kako sem brala zapis o tem, ko se je Jezus tretjič prikazal svojim učencem po vstajenju (Jn 21,1–14), potem ko ga je Peter zatajil – ne enkrat, ampak trikrat (18,15–27).
Jezus je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« (21,15)
Potem ko je izkusil želo izdajstva in zavrnitve, je Jezus spregovoril Petru pogumno, ne prestrašeno, z močjo, ne slabotnostjo, z nesebičnostjo, ne obupom. Pokazal je usmiljenje, ne jeze, ko je potrdil svojo pripravljenost, da ljubi.
Sveto pismo nam pove: »Peter se je užalostil, ker mu je tretjič rekel: ›Ali me imaš rad?‹« (v. 17) Toda ko je Jezus rekel Petru, naj dokaže svojo ljubezen z ljubeznijo do drugih (v. 15–17) in hojo za Jezusom (v. 19), je Jezus povabil vse svoje učence, naj tvegajo in brezpogojno ljubijo. Vsak od nas bo moral dati odgovor, ko nas bo Jezus vprašal: »Ali me ljubiš?« Naš odgovor bo vplival na to, kako ljubimo druge.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Zakaj bi ljubeč Bog rekel svojim ljubljenim otrokom, naj tvegajo, da bodo prizadeti, ko bodo ljubili druge, tako kot jih je Jezus? Kako vam lahko tesen odnos z Bogom pomaga, da se počutite dovolj varno, da tvegate in ljubite?
Ljubeči Bog, prosim, podri vsak zid, ki mi preprečuje, da bi bil ranljiv, da lahko ljubim tebe in druge z od Duha danim pogumom, sočutjem in doslednostjo.

Berilo

Jn 21,15–19

Ključna vrstica

Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi. Jn 14,15