Ljubeče vodenje

14. maj 2023
Viralen video mame medvedke, ki je skušala spraviti svoje štiri energične mladičke čez prometno cesto, mi je na obraz narisal poznavalski nasmeh. Čudovito sem se lahko povezala z njo, ko sem jo opazovala, kako je prijela mladičke enega za drugim in jih nesla čez cesto – mladički pa so jo spet popihali nazaj na drugo stran. Po mnogih navidezno frustrirajočih poskusih je mama končno uspela spraviti vse mladičke varno čez cesto.
Neumorno delo starševstva, simbolizirano v tem videu, ustreza podobam, ki jih je Pavel uporabil za opis svoje skrbi za ljudi v cerkvi v Tesaloniki. Namesto da bi poudarjal svojo avtoriteto, je apostol primerjal svoje delo med njimi z delom mame in očeta, ki skrbita za male otroke (1 Tes 2,7.11). Globoka ljubezen do Tesaloničanov (v. 8) je motivirala Pavlova nenehna prizadevanja, da bi jih opominjal, spodbujal in rotil, naj bi živeli tako, »kakor se spodobi pred Bogom« (v. 12). Ta strastni poziv k pobožnemu življenju se je rodil iz njegove ljubeče želje, da bi videl, kako častijo Boga na vseh področjih svojega življenja.
Pavlov zgled lahko služi kot vodilo za nas v vseh naših voditeljskih priložnostih – še posebej, kadar nas odgovornosti utrudijo. Z močjo Božjega Duha lahko nežno in vztrajno ljubimo tiste v naši skrbi, ko jih spodbujamo in vodimo k Jezusu.
— Lisa M. Samra

V razmislek

Kako ste izkusili vodenje, motivirano z ljubeznijo? Kako bi lahko spodbudili tiste v svoji skrbi?
Nebeški Oče, pomagaj mi izkazati drugim ljubečo skrb, ki jo milostno kažeš meni.

Berilo

1 Tes 2,7–12

Ključna vrstica

Tudi veste, kako smo vsakogar izmed vas kakor oče svoje otroke opominjali, spodbujali in rotili … 1 Tes 2,11