Letni časi

5. junij 2023
Pred kratkim sem naletel na koristno besedo, prezimovanje. Tako kot je zima čas za upočasnitev v velikem delu naravnega sveta, avtorica Katherine May uporablja to besedo za opis naše potrebe po počitku in okrevanju med »mrzlimi« obdobji življenja. Ta analogija mi je koristila, potem ko sem izgubil očeta zaradi raka, kar mi je za več mesecev pobralo energijo. Ni mi bila všeč ta prisiljena upočasnitev, zato sem se boril proti svoji zimi in molil, da bi se poletno življenje vrnilo. Vendar sem se moral veliko naučiti.
Pridigar pravi: »Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom« – čas sajenja in čas žetve, čas jokanja in smejanja, čas žalovanja in čas plesanja (3,1–4). Te besede sem bral leta, a začel sem jih razumeti šele v svojem času prezimovanja. Čeprav imamo malo nadzora nad njim, se vsak čas konča in mine, ko je njegovo delo opravljeno. In čeprav ne moremo vedno dojeti, kaj je to, Bog dela nekaj pomembnega v nas skozi ta čas (v. 11). Moj čas žalovanja še ni bil končan. Ko bo, se bo plesanje vrnilo. Tako kot se rastline in živali ne borijo proti zimi, sem moral počivati in ji dovoliti, da opravi delo obnove.
»Gospod,« je molil prijatelj, »ali bi opravil svoje dobro delo v Sheridanu v tem težkem obdobju?« To je bila boljša molitev od moje. Kajti v Božjih rokah imajo različna obdobja svoj namen. Podredimo se njegovemu delu obnove v vsakem obdobju.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kdaj ste želeli, da bi se neko obdobje predčasno končalo? Kaj mislite, da Bog želi, da delate v tem obdobju?
Oče Bog, hvala, da uporabiš vsako obdobje za svojo slavo in moje dobro.

Berilo

Prd 3,1–14

Ključna vrstica

Vse ima svojo uro, vsako veselje ima svoj čas pod nebom. Prd 3,1