Leta so samo številka

26. april 2022
Mladost naj ne bi nikogar ustavila pred dosežki. Zagotovo ni ustavila enajstletne Mikaile. Namesto da bi postavila stojnico z limonado, je odprla podjetje za prodajo limonade. Podjetje Me & the Bees Lemonade se je začelo z receptom njene babice in sčasoma pridobilo 40.000 funtov investicij od investitorjev. Podpisala je tudi pogodbo z veliko verigo supermarketov, da bodo njeno limonado prodajali v 55 njihovih trgovinah.
Mikailin zagon in sanje nas usmerjajo k Pavlovim besedam Timoteju: »Nihče naj te ne prezira zaradi tvoje mladosti« (1 Tim 4,12).
Timotej, čeprav ne otrok kot Mikaila, je bil verjetno znatno mlajši kot večina v njegovi skupnosti. Skrbelo ga je, da bi ga ljudje prezirali. Tudi po tem, ko je delal z apostolom Pavlom, so nekateri mislili, da Timotej ni dovolj zrel, da bi jih vodil. Namesto da bi mu rekel, naj se dokaže s svojimi priporočili, je Pavel spodbudil Timoteja, naj pokaže duhovno zrelost z načinom, kako uporablja svoje besede, živi svoje življenje, ljubi svojo skupnost, udejanja svojo vero in ostaja spolno čist (v. 12). Nihče ga ne bi mogel izpodbijati kot učitelja in pastorja, če bi to podprl s pobožnim zgledom.
Ne glede na našo starost lahko vplivamo na svet. To delamo, če smo osredotočeni na Kristusa in zgled za druge, ko nam Bog daje, kar potrebujemo. Naj svoje življenje oblikujemo z evangelijem, tako da bomo – če smo stari 17 ali 70 – vredni, da ga oznanjamo drugim.
— Marvin Williams

V razmislek

Kako vam Bog pomaga rasti v duhovni zrelosti in učinkovitosti zanj? Zakaj starost ni najpomembnejši dejavnik v vaši službi za Jezusa?
Oče, če sem naslednji generaciji otežil hojo za teboj, mi odpusti, prosim te. Pomagaj mi biti vzor, kar pomeni biti predan Jezusu s svojimi besedami, udejanjanjem svoje vere in z ljubeznijo do drugih.

Berilo

1 Tim 4,6–13

Ključna vrstica

Nihče naj te ne prezira zaradi tvoje mladosti. Bodi pa vernim zgled v besedi, vedênju, ljubezni, veri in čistosti. 1 Tim 4,12