Kristusov pasijon

30. marec 2024
Preden je Jim Caviezel igral Jezusa v filmu Kristusov pasijon, je režiser Mel Gibson posvaril, da bo vloga izredno težka in da bi lahko negativno vplivala na njegovo kariero v Hollywoodu. Caviezel je vseeno prevzel vlogo z besedami: »Mislim, da to moramo narediti, čeprav je težko.«
Med snemanjem je Caviezela zadela strela, izgubil je več kot 20 kilogramov in je bil ponesreči udarjen z bičem med prizorom bičanja. Potem je izjavil: »Nisem želel, da bi ljudje videli mene. Želel sem, da vidijo Jezusa. Skozi to bo prišlo do spreobrnitev.« Film je globoko vplival na Caviezela in druge na prizorišču in samo Bog ve, koliko izmed milijonov ljudi, ki so si film ogledali, je izkusilo spremenjeno življenje.
Kristusov pasijon se nanaša na čas Jezusovega največjega trpljenja, od njegovega slovesnega prihoda na cvetno nedeljo do njegove izdaje, posmehovanja, bičanja in križanja. Zapise o tem najdemo v vseh štirih evangelijih.
V Iz 53 je napovedano njegovo trpljenje in njegov izid: »On pa je bil ranjen zaradi naših prestopkov, strt zaradi naših krivd. Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni« (v. 5). »Mi vsi smo tavali kakor ovce« (v. 6). A zaradi Jezusovega križanja in vstajenja imamo lahko mir z Bogom. Njegovo trpljenje nam je pripravilo pot, da smo lahko z njim.
— Alyson Kieda

V razmislek

Kateri vidik Kristusovega življenja najbolj vpliva na vas? Kako njegovo trpljenje vpliva na vas?
Dragoceni Odrešenik, težko je izraziti, kako hvaležen sem, da si trpel, umrl in vstal od mrtvih zame. Hvala.

Berilo

Iz 53,4–7.10–12

Ključna vrstica

Kazen za naš mir je padla nanj, po njegovih ranah smo bili ozdravljeni. Iz 53,5