Koristna skušnjava

5. junij 2020
Menih Thomas à Kempis iz 15. stoletja v priljubljeni klasiki Posnemanje Jezusa prikaže pogled na skušnjavo, ki zna biti malo presenetljiv. Namesto da bi se osredotočil na bolečino in težave, v katere lahko vodi skušnjava, piše: »Skušnjave so koristne, ker nas lahko naredijo ponižne, lahko nas očistijo in učijo.« Kempis razlaga: »Ključ do zmage je prava ponižnost in potrpežljivost; v njiju premagamo sovražnika.«
Ponižnost in potrpežljivost. Kako drugačna bi bila moja hoja z Jezusom, če bi se tako naravno odzvala na skušnjavo! Pogosto pa se odzovem s sramom, razočaranjem in nepotrpežljivimi poskusi, da bi se znebila boja.
Toda kot izvemo iz Jak 1, ni treba, da so skušnjave in preizkušnje, s katerimi se srečujemo, brez namena ali samo grožnja, ki jo prenašamo. Čeprav popustitev skušnjavi lahko prinese zlomljeno srce in opustošenje (v. 13–15), ugotovimo, da ko se obrnemo k Bogu s ponižnim srcem in iščemo njegovo modrost in milost, »jo vsem rad daje in ne sramoti« (v. 5). Skozi njegovo moč v nas naše preizkušnje in bitke, da bi se uprli grehu, gradijo stanovitnost, »da boste popolni [zreli] in celoviti in vam ne bo ničesar manjkalo« (v. 4).
Ko zaupamo v Jezusa, nimamo razloga, da bi živeli v strahu. Kot Božji nadvse ljubljeni otroci lahko najdemo mir, ko počivamo v njegovih ljubečih rokah, tudi ko se srečujemo s skušnjavo.
— Monica BrandsV RAZMISLEK: Kako bi lahko ponižnost in potrpežljivost spremenili način, kako se odzivate na trenutno skušnjavo ali bitko? Kako je to osvobajajoče?MISEL/
Jezus, žalosten sem, ko gotovim, kako pogosto se skušam sam spopasti z življenjskimi skušnjavami in bitkami – kot da sem samozadosten, kot da te ne potrebujem. Hvala ti za tvojo neskončno ljubezen in potrpežljivost z menoj.

Berilo

Jak 1,2–5.12–21

Ključna vrstica

S krotkostjo sprejmite besedo, ki je v vas vrojena in ima moč, da reši vaše duše. Jak 1,21