Kje je Bog?

25. marec 2022
V knjigah Martina Handforda z naslovom Where’s Wally? [Kje je Wally?], seriji otroških knjig sestavljank, ki so prvič izšle leta 1987, izmuzljiv junak nosi rdeče-belo črtasto srajco in nogavice z ustreznim klobukom, kavbojkami, rjavimi škornji in očali. Handford je bistro skril Wallyja sredi pisanih ilustracij z množico junakov na različnih lokacijah po vsem svetu. Wallyja ni vedno enostavno odkriti, a avtor obljublja, da ga bomo vedno našli. Čeprav iskanje Boga ni podobno iskanju Wallyja v knjigi sestavljanki, nam naš Stvarnik obljublja, da lahko najdemo tudi njega.
Po preroku Jeremiju je Bog naročil svojemu ljudstvu, kako naj živijo kot tujci v izgnanstvu (Jer 29,4–9). Obljubil je, da jih bo ščitil, dokler jih ne bo obnovil v skladu s svojim popolnim načrtom (v. 10–11). Bog je zagotovil Izraelcem, da bo izpolnitev njegove obljube poglobila njihovo zavezanost h klicu k Bogu v molitvi (v. 12).
Čeprav se je Bog razodel v zgodbi in Duhu Jezusa, nas danes zlahka potegne vase zaposlenost tega sveta. Morda smo celo v skušnjavi, da rečemo: »Kje je Bog?« Vendar Stvarnik in Ohranjevalec vseh stvari pravi, da ga bodo tisti, ki mu pripadajo, vedno našli, če ga bodo iskali z vsem srcem (v. 13–14).
— Xochitl Dixon

V razmislek

Kaj vam preprečuje, da bi iskali Boga z branjem Svetega pisma in molitvijo? Kako vam je Bog pomagal, da se osredotočite nanj, ko vas zaposlenost vleče stran od njega?
Ljubeči Stvarnik in Ohranjevalec vsega, prosim te, pomagaj mi, da te bom vsak dan iskal z vsem srcem in ti zaupal, da boš izpolnil svoje obljube.

Berilo

Jer 29,4–7.10–14

Ključna vrstica

Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem … Jer 29,13