Kdo sem jaz?

16. maj 2023
Leta 1859 se je Joshua Abraham Norton razglasil za cesarja ZDA. Norton je ustvaril – in izgubil – svoje bogastvo, zato je želel novo identiteto kot prvi cesar Amerike. Ko so časopisi natisnili razglas »cesarja« Nortona, se je večina bralcev smejala. Norton je napisal razglase s ciljem, da bi popravil družbene tegobe, tiskal svojo valuto; pisal je celo kraljici Viktoriji in jo zaprosil, naj se poroči z njim in tako združi njuna kraljestva. Nosil je kraljevske vojaške uniforme, ki so jih oblikovali lokalni krojači. Neki opazovalec je rekel, da Norton izgleda »kot pravi kralj«. A seveda ni bil. Ne moremo si izmisliti, kdo smo. 
Mnogi izmed nas leta iščemo, kdo smo, in se sprašujemo, kakšno vrednost imamo. Poskušamo poimenovati ali definirati sebe, vendar nam lahko le Bog pravzaprav pove resnico o tem, kdo smo. In na srečo nas imenuje njegovi sinovi in hčere, ko sprejmemo odrešitev v njegovem Sinu, Jezusu. »Tistim pa, ki so jo [Božjo besedo, Jezusa] sprejeli, je dala moč [pravico], da postanejo Božji otroci,« piše Janez (Jn 1,12). Ta identiteta je izključno dar. Smo njegovi ljubljeni otroci, ki »se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga« (v. 13).
Bog nam da naše ime in identiteto v Kristusu. Lahko si nehamo prizadevati in se primerjati z drugimi, saj nam on pove, kdo smo.
— Winn Collier

V razmislek

Kako veste, da ste izbrani od Boga? Kako vam to, da ste njegov otrok, pomaga razumeti svojo pravo identiteto?
Bog, vem, da sem tvoj. Pomagaj mi občutiti zaupnost v spoznanju, da sem rojen iz tebe – otrok Kralja.

Berilo

Jn 1,6–13

Ključna vrstica

Tistim pa, ki so jo [Božjo besedo, Jezusa] sprejeli, je dala moč [pravico], da postanejo Božji otroci. Jn 1,12