Kar lahko stori samo Duh

28. maj 2023
Med diskusijo o knjigi o Svetem Duhu, ki jo je napisal 94-letni nemški teolog Jürgen Moltmann, ga je tisti, ki ga je intervjuval, vprašal: »Kako aktivirate Svetega Duha? Ali vzamete tableto? Ali farmacevtska podjetja [dostavijo Duha]?« Moltmannove goste obrvi so se dvignile. Zmajal je z glavo, se nasmehnil in odgovoril v angleščini z naglasom: »Kaj lahko storim jaz? Ne storite ničesar. Čakajte na Duha in Duh bo prišel.«
Moltmann je poudaril naše zmotno prepričanje, da se stvari zgodijo zaradi naše energije ali strokovnega znanja. Apostolska dela razodevajo, da je Bog tisti, ki naredi, da se stvari zgodijo. Na začetku cerkve to ni imelo nič skupnega s človeško strategijo ali navdušujočim vodenjem. Pač pa je Duh prišel, »kot bi se bližal silovit vihar,« v sobo, polno prestrašenih, nemočnih in začudenih učencev (Apd 2,2). Potem je Duh odstranil vse narodne večvrednosti, tako da je zbral naključne ljudi v novo skupnost. Učenci so bili tako pretreseni kot drugi, ko so videli, kaj Bog dela med njimi. Oni sami niso povzročili ničesar; govorili so, »kakor jim je Duh dajal izgovarjati« (v. 4).
Cerkve – in našega skupnega dela v svetu – ne določa to, kar lahko storimo mi. Popolnoma smo odvisni od tega, kar lahko stori le Duh. To nam omogoča, da smo drzni in mirni. Na dan, ko praznujemo binkošti, čakajmo na Duha in se odzovimo.
— Winn Collier

V razmislek

Kako ste v skušnjavi, da bi se zanašali na svoje prizadevanje ali vztrajnost? Kje morate čakati na to, kar lahko stori Duh?
Bog, izčrpal sem se, ko sem mislil, da moram jaz sam narediti stvari. Sveti Duh, pridi in mi pomagaj.

Berilo

Apd 2,1–13

Ključna vrstica

Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati. Apd 2,4