Kako obnoviti

15. junij 2020
Bila je noč, ko se je voditelj odpravil s konjem ogledat delo, ki jih je čakalo. Ko si je ogledoval uničenje okrog sebe, je videl mestno obzidje, ki je bilo podrto, in vrata, ki so bila požgana. Na nekaterih mestih so kupi ruševin oteževali prehod konju. Jezdec se je žalosten vrnil domov.
Ko je poročal o škodi uradnikom mesta, je začel z besedami: »Vidite, v kakšni nadlogi smo se znašli« (Neh 2,17). Poročal je, da je mesto v razvalinah, njegovo zaščitno mestno obzidje pa je nekoristno.
Ampak potem je rekel nekaj, kar je spodbudilo zaskrbljene meščane: »Potem sem jim še povedal, kako dobrotljiva je bila nad menoj roka mojega Boga.« Takoj je ljudstvo odgovorilo: »Vstanimo in zidajmo!« (v. 18).
In to so tudi storili.
Z vero v Boga in največjimi napori, kljub sovražnikovemu nasprotovanju in dozdevno nemogoči nalogi, je jeruzalemsko ljudstvo – pod Nehemijevim vodstvom – obnovilo obzidje samo v 52 dneh (6,15).
Ko gledate svoje okoliščine, ali obstaja kaj, kar je videti težko, ampak veste, da Bog želi, da to storite? Greh, za katerega se zdi, da se ga ne morete znebiti? Razpoka v odnosu, ki ne časti Boga? Naloga zanj, ki se zdi pretežka?
Prosite Boga za vodenje (2,4–5), analizirajte problem (v. 11–15) in prepoznajte njegovo vključenost (v. 18). Potem začnite zidati.
— Dave BranonV RAZMISLEK: Kaj je nekaj situacij »porušenega obzidja«, ki vas vznemirjajo? Kako bo molitev za Božjo pomoč in vodenje pomagala, da začnete proces obnove?MISEL/
Bog, potrebujem tvojo pomoč. Sam ne morem rešiti težav. Pomagaj mi razumeti situacijo in potem poiskati tvojo pomoč in vodenje pri reševanju težav, ki so pred menoj.

Berilo

Neh 2,11–18

Ključna vrstica

Tedaj so rekli: »Vstanimo in zidajmo!« In okrepili so svoje roke za dobro. Neh 2,18