Kaj je resnično potrebno

20. februar 2023
Ko je mlada mama pripravljala kosilo, je prerezala pečenko na pol, preden jo je dala v velik pekač. Mož jo je vprašal, zakaj je prerezala meso na pol. Odgovorila je: »Zato ker tako dela moja mama.«
A moževo vprašanje je v njej vzbudilo radovednost. Zato je vprašala mamo o tem. Bila je pretresena, ko je izvedela, da mama prereže meso, zato da bi šlo v majhen pekač, ki ga uporablja. Ker pa je imela njena hči veliko velikih pekačev, je bilo rezanje mesa nepotrebno.
Mnogo izročil se začne iz potrebe, nadaljujejo pa se brez vprašanja – zato ker »tako pač delamo«. Naravno je, da se želimo oklepati človeškega izročila – tako kot so to delali farizeji v svojem času (Mr 7,1–2). Pozornost jim je preusmerilo to, kar se je zdelo kot kršenje enega njihovih verskih predpisov.
Jezus je rekel farizejem: »Božjo zapoved opuščate in se držite človeškega izročila« (v. 8). Razodel je, da izročilo ne bi smelo nikoli nadomestiti modrosti Svetega pisma. Pristna želja po hoji za Bogom (v. 6–7) se bo osredotočila na držo našega srca namesto na zunanja dejanja.
Dobro je nenehno ocenjevati izročila – vse, kar je blizu našega srca in kar zvesto izpolnjujemo. Stvari, ki jih je Bog razodel kot resnično potrebne, bi morale biti vedno nad izročilom.
— Katara Patton

V razmislek

Kakšnih izročil se oklepate? Kako so združljiva s tem, kar je razodeto v Svetem pismu?
Nebeški Oče, pomagaj mi izpolnjevati tvoje zapovedi in opustiti vsako izročilo, ki je v nasprotju s Svetim pismom.

Berilo

Mr 7,8–13

Ključna vrstica

Božjo zapoved opuščate in se držite človeškega izročila. Mr 7,8