Kaj je pomembno

23. april 2022
Prijateljica se spominja, kako jo je sokristjan in sodelavec vprašal, kateri politični stranki pripada. Njegov cilj pri tem je bil, da bi napovedal, ali se strinja z njo o številnih vprašanjih, ki so trenutno razdeljevala njuno skupnost. V prizadevanju, da bi našla skupno točko med njima, je odgovorila: »Ker sva oba kristjana, bi se raje osredotočila na najino enotnost v Kristusu.«
Ljudje so bili razdeljeni tudi v Pavlovem času, čeprav zaradi drugačnih zadev. Teme, kot na primer kakšno hrano je dovoljeno jesti in katere dneve naj bi imeli za svete, so povzročile nestrinjanje med kristjani v Rimu. Kljub temu, da so bili v svojih mislih trdno prepričani v svoje stališče, jih Pavel opominja na to, kar imajo skupnega, življenje za Jezusa (Rim 14,5–9). Namesto da bi drugega obsojali, jih je spodbudil: »Prizadevajmo si torej za to, kar je v prid míru in medsebojnemu izgrajevanju« (v. 19).
V času, ko je mnogo držav, cerkva in skupnosti razdeljenih zaradi pomembnih ali nepomembnih zadev, lahko usmerjamo drug drugega k povezovalni resnici Kristusovega dela na križu, da bi nam zagotovil večno življenje z njim. Pavlov opomnik, naj ne razdiramo Božjega dela (gl. v. 20) s svojimi individualnimi stališči, je prav tako primeren danes, kot je bil pred 2000 leti. Namesto da bi drug drugega obsojali, lahko ravnamo v ljubezni in živimo tako, da spoštujemo svoje brate in sestre.
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kdaj je razlika v mnenjih povzročila razdore med vami in drugim kristjanom? Če ste razrešili svoj spor, kako ste to storili?
Jezus, hvala, da si me odrešil. Odpusti mi za trenutke, ko so mi pozornost odvrnile manj pomembne zadeve in sem dovolil, da pride razdor med mene in druge kristjane. Pomagaj mi prinašati enotnost, tako da se osredotočam nate.

Berilo

Rim 14,13–23

Ključna vrstica

Prizadevajmo si torej za to, kar je v prid míru in medsebojnemu izgrajevanju. Rim 14,19