Jezus je odgovor

26. maj 2023
Zgodba pravi, da je po še enem postanku na predavanju Alberta Einsteina njegov šofer omenil, da je slišal dovolj govora, da bi ga lahko imel kar sam. Einstein je predlagal, da se na naslednji fakulteti zamenjata, saj ni nihče videl njegove slike. Šofer se je strinjal in odpredaval dobro predavanje. Potem je prišel čas za vprašanja in odgovore. Nekemu nasilnemu spraševalcu je šofer odgovoril: »Vidim, da ste briljanten profesor, vendar sem presenečen, da mi postavljate takšno preprosto vprašanje, da bi lahko nanj odgovoril celo moj šofer.« Potem je ta »šofer« – Albert Einstein sam – odgovoril na vprašanje! Tako se konča zabavna, a izmišljena zgodba.
Danielovi trije prijatelji so bili resnično na vročem stolu. Kralj Nebukadnezar je zagrozil, da jih bo vrgel v ognjeno peč, če ne bodo častili njegove podobe. Vprašal jih je: »Kdo je tisti bog, ki bi vas rešil iz mojih rok?« (Dan 3,15) Prijatelji se kljub temu niso hoteli prikloniti, zato je dal kralj zakuriti peč sedemkrat močneje in jih dal vreči vanjo.
A niso šli sami. »Angel« (v. 28), mogoče sam Jezus, se jim je pridružil v ognju, jih zaščitil pred poškodbami in zagotovil nedvoumen odgovor na kraljevo vprašanje (v. 24–25). Nebukadnezar je slavil »Šadráhovega, Mešáhovega in Abéd Negójevega Boga« in priznal: »… kajti ni drugega Boga, ki more rešiti, kakor je ta« (v. 28–29).
Včasih se nam zdi, da imamo vsega čez glavo. A Jezus stoji ob teh, ki mu služijo. On nas bo nosil.
— Mike Wittmer

V razmislek

Kakšne težave ne morete rešiti? Kako bi lahko Jezus olajšal pritisk, ki ga čutite, da bi rešili svojo težavo?
Jezus, ti si odgovor, ko ni odgovora.

Berilo

Dan 3,15–28

Ključna vrstica

Glejte, vidim štiri može razvezane, kako hodijo sredi ognja, ne da bi bili poškodovani; in četrti je podoben sinu bogov. Dan 3,25