Jaz pa vam pravim

19. januar 2023
»Vem, kaj govorijo. Jaz pa ti pravim …« Kot deček sem mamo tisočkrat slišal izreči ta stavek. V ozadju je bil vedno pritisk vrstnikov. Skušala me je naučiti, naj ne sledim čredi. Zdaj nisem več deček, a mentaliteta črede je še vedno živa in aktivna. Trenuten primer je stavek: »Obdaj se samo s pozitivnimi ljudmi.« Čeprav morda ta stavek pogosto slišimo, se moramo vprašati: »Ali je to podobno Kristusu?«
»Jaz pa vam pravim …« Jezus večkrat uporablja tak začetek v Mt 5. Dobro ve, kaj nam svet nenehno govori. V tem primeru pravi: »Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo« (v. 44). Kasneje v Novi zavezi apostol Pavel uporabi besedo »sovražniki« za – uganite, koga. Res je, za nas: »… ko smo bili še sovražniki« (Rim 5,10). Daleč od reka: »… delaj, kar govorim, ne tega, kar delam,« je Jezus podprl svoje besede z dejanji. Ljubil nas je in dal svoje življenje za nas.
Kaj če bi Kristus pripravil prostor v svojem življenju samo za »pozitivne ljudi«? Kje bi ostali mi? Hvala Bogu, da njegova ljubezen ne gleda na osebo. Kajti Bog je svet tako vzljubil in v njegovi moči smo poklicani, da ravnamo enako.
— John Blase

V razmislek

Kdaj vam je nazadnje nekdo izkazal ljubezen, ko niste bili »pozitivni«? Kaj je otipljiv način danes, da lahko izkažete ljubezen sovražniku?
Oče, mamljivo je, da bi se obdal samo s tistimi, ki me imajo radi. A to ni življenje, vsaj ne takšno življenje, kot si ga ti želiš zame. Prosim, pomagaj mi ljubiti celo svoje sovražnike.

Berilo

Mt 5,43–48

Ključna vrstica

Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike. Mt 5,44