Izpustite iz rok

25. april 2023
Avguštinove avtobiografske Izpovedi opisujejo njegovo dolgo in zavito pot k Jezusu. Ob neki priložnosti je jezdil v palačo, da bi laskavo nagovoril cesarja. Vznemirjale so ga njegove varljive laskave vrstice, ko je opazil pijanega berača, »ki se šali in smeje«. Spoznal je, da pijanec že ima minljivo srečo, kakršno bi mu lahko prinesla njegova nezanesljiva kariera, in sicer z veliko manj truda. Zato si je Avguštin nehal prizadevati za posveten uspeh.
A še vedno je bil usužnjen poželenjem. Vedel je, da se ne more obrniti na Jezusa, ne da bi se obrnil stran od greha, in še vedno se je boril s spolno nemoralnostjo. Zato je molil: »Daj mi čistost, … a ne še.«
Avguštin se je opotekal, razdvojen med odrešitvijo in grehom, dokler ni imel dovolj. Navdihnjen z drugimi, ki so se obrnili na Jezusa, je odprl Sveto pismo pri odlomku Rim 13,13–14. »Živimo pošteno [spodobno], …: ne v požrešnosti in v popivanju, ne v posteljah in v razuzdanosti, … Pač pa si oblecite Gospoda Jezusa Kristusa in ne skrbite za meso, da bi stregli njegovim poželenjem.«
To je bilo to. Bog je uporabil te navdihnjene besede, da zlomi Avguštinove okove poželenja in ga pripelje »v kraljestvo svojega ljubljenega Sina, v katerem imamo odkupitev, odpuščanje grehov« (Kol 1,13–14). Avguštin je postal škof, ki sta ga še vedno skušala slava in poželenje, vendar je zdaj vedel, na koga naj se obrne, ko greši. Obrnil se je na Jezusa. Ste se vi tudi?
— Mike Wittmer

V razmislek

Kaj vam preprečuje, da bi predali svoje življenje Jezusu? Kako bi se lahko vaše življenje spremenilo, če ga izpustite iz rok?
Oče, naj nič ne pride med mene in tebe.

Berilo

Rim 13,11–14

Ključna vrstica

Ne skrbite za meso, da bi stregli njegovim poželenjem. Rim 13,14