Izogibaj se vratom

25. februar 2022
Polhov nos se je zatresel. Vonj ga je vodil do ptičje krmilnice, polne slastnih semen. Polh je splezal po verigi v krmilnico, šel skozi vrata in vso noč jedel. Šele zjutraj je spoznal, v kakšni težavi je. Ptice so ga kljuvale skozi vrata krmilnice, ker pa je pojedel toliko semen, je bil zdaj dvojne velikosti in ni mogel pobegniti.
Vrata nas lahko vodijo na čudovita mesta – ali na nevarna. Vrata v Salomonovem nasvetu v Prg 5 izrazito kažejo na izogibanje spolnim skušnjavam. Čeprav je spolni greh vabljiv, pravi, nas čakajo težave, če mu sledimo (5,3–6). Najbolje je ostati daleč od njega, kajti če greste skozi ta vrata, boste ujeti, izgubili boste spoštovanje, tujci vam bodo pobrali bogastvo (v. 7–11). Salomon svetuje, da raje uživajte v intimnosti s svojim zakoncem (v. 15–20). Njegov nasvet se lahko nanaša tudi na greh širše (v. 21–23). Najsi gre za skušnjavo po prenajedanju, zapravljanju ali nečem drugem, nam lahko Bog pomaga, da se izognemo vratom, ki vodijo v ujetost.
Polh je bil zagotovo srečen, ko ga je lastnik hiše našel v krmilnici in ga osvobodil. Na srečo je tudi Božja roka pripravljena, da nas osvobodi, ko smo ujeti. A raje se sklicujmo na njegovo moč, da se izognemo vratom ujetosti.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Katera »vrata« vas vodijo v največjo skušnjavo? Kako se boste danes izogibali tem vratom?
Vsemogočni Bog, pomagaj mi, da se bom izogibal vratom, ki vodijo v ujetost.

Berilo

Prg 5,1–14

Ključna vrstica

Tvoja pot naj gre daleč od nje, ne približuj se vratom njene hiše. Prg 5,8