Izgubljeni za preteklost

21. marec 2022
Vznemirjen zaradi korupcije in ekstravagance, ki je mučila njegovo kraljestvo, se je korejski kralj Yeongjo (1694–1776) odločil, da spremeni stvari. V klasičnem primeru zavračanja koristnega z nekoristnim je prepovedal tradicionalno umetnost vezenja z zlato nitko kot pretirano razkošno. Kmalu je znanje tega zapletenega postopka izginilo v pozabo.
Leta 2011 je profesorica Sim Yeon-ok želela obuditi to davno izgubljeno tradicijo. Domnevala je, da so zlat list prilepili na murvin papir in ga potem na roke razrezali na tanke trakove; tako je ponovno izumila ta proces in obudila staro obliko umetnosti.
V Drugi Mojzesovi knjigi izvemo za ekstravagantne ukrepe za gradnjo šotora – tudi zlato nit, s katero naj bi izdelali Aronova duhovniška oblačila. Izurjeni mojstri so »zlato skovali v liste in jih razrezali v niti, da so jih vdelali v višnjev in rdeč škrlat, v karmezin in v tančico« (2 Mz 39,3). Kaj se je zgodilo s temi odličnimi mojstrovinami? Ali so se oblačila preprosto obrabila? Ali so jih odnesli kot plen? Ali je bilo vse zaman? Nikakor ne! Vse to so naredili, ker je Bog dal specifična navodila.
Bog je tudi vsakemu od nas naročil, naj nekaj naredimo. To je lahko preprosto dobro dejanje – nekaj, kar mu povrnemo, ko služimo drug drugemu. Ni nam treba skrbeti, kaj se bo na koncu zgodilo z našimi prizadevanji (1 Kor 15,58). Vsaka naloga, storjena za našega Očeta, postane nit, ki sega v večnost.
— Tim Gustafson

V razmislek

Katere različne naloge vam je Bog naložil v življenju? Kako se lahko vaše stališče spremeni, če gledate celo na najbolj vsakdanje naloge danes tako, kot da jih delate za Boga?
Nebeški Oče, pomagaj mi k odločitvi, da ti bom danes služil z vsem, kar delam.

Berilo

2 Mz 39,1–7

Ključna vrstica

Potem pa so prišli vsi, katerim je tako velelo srce, in vsi, ki jih je k temu nagibal njihov duh. Prinesli so dar za Gospoda. 2 Mz 35,21