Izbran za odpuščanje

2. junij 2020
Ko je bil Patrick Ireland star enajst let, je čutil, da ga je Bog za nekaj izbral. Ampak kaj? Kasneje, kot preživeli v strašnem srednješolskem pokolu v Koloradu, ZDA, kjer je bilo ubitih 13 ljudi in 24 ranjenih (vključno s Patrickom), je začenjal razumeti odgovor.
Med svojim dolgim okrevanjem se je Patrick naučil, da oklepanje grenkobe povzroči še dodatno ranjenost. Bog je pokazal Patricku, da je ključ do odpuščanja, da se nehamo osredotočati na to, kar so nam storili drugi, in se osredotočimo na to, kar je Jezus storil za nas. Kristusove besede na križu do svojih mučiteljev: »Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo« (Lk 23,34), so izpolnile Zaharijevo duhovniško preroštvo o Jezusovem odpuščanju (Lk 1,77). Poleg tega je njegov zgled odkril namen za Patricka in dvajset let po tragediji je Patrick izjavil: »Mogoče sem bil izbran, da odpustim.«
Čeprav večina izmed nas ne bo doživela takšne nepredstavljive nesreče kot Patrick, je bila vsakemu izmed nas storjena kakšna krivica. Mož prevara. Otrok se upre. Delodajalec nas izrabi. Kako gremo naprej? Mogoče gledamo zgled našega Odrešenika. Ko se je srečal z zavračanjem in krutostjo, je odpustil. Po Jezusovem odpuščanju naših grehov najdemo odrešitev, ki vključuje zmožnost, da odpustimo drugim. In tako kot Patrick se lahko odločimo, da izpustimo grenkobo in odpremo svoje srce za odpuščanje.
— Elisa MorganV RAZMISLEK: Ali je vaše srce odprto za odpuščanje? Kako bi lahko izkusili več odrešitve, za katero je Jezus umrl, tako da se odločite in odpustite nekomu, ki vam je prizadejal krivico?MISEL/
Dragi Oče, pokaži mi, za koga sem danes izbran, da mu odpustim, in mi daj moč, da mu dam odpuščanje, za katero si ti umrl.

Berilo

Lk 1,76–79

Ključna vrstica

Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo. Lk 23,34