Iskalci resnice

8. maj 2023
Nekoč mi je neka žena povedala za nestrinjanje, ki je razdvajalo njeno cerkev. »Za kaj gre pri tem nestrinjanju?« sem vprašal. »Ali je zemlja ravna,« je rekla. Čez nekaj mesecev sem izvedel novico o kristjanu, ki je oborožen planil v restavracijo, da bi rešil otroke, ki naj bi jih zlorabljali v zadnji sobi. Zadnje sobe sploh ni bilo in moža so aretirali. V obeh primerih so ljudje ravnali na podlagi teorij zarot, o katerih so brali na spletu.
Kristjani smo poklicani, naj bomo dobri državljani (Rim 13,1–7), dobri državljani pa ne širijo napačnih informacij. V Lukovem času je o Jezusu krožilo mnogo zgodb (Lk 1,1), nekatere so bile netočne. Namesto da bi povedal naprej vse, kar je slišal, je Luka v bistvu postal preiskovalni novinar, se pogovarjal s pričami (v. 2), poizvedoval »vse od začetka« (v. 3) in napisal svoje ugotovitve v evangelij, ki vsebuje imena, citate in zgodovinska dejstva, temelječa na ljudeh z informacijami iz prve roke, ne na nepreverjenih trditvah.
Mi lahko storimo enako. Ker lahko lažne informacije razdelijo cerkve in ogrozijo življenja, je preverjanje dejstev dejanje ljubezni do bližnjega (10,27). Ko do nas pride senzacionalna zgodba, lahko preverimo njene trditve pri usposobljenih, odgovornih strokovnjakih ter smo iskalci resnice in ne širimo zmot. Takšno dejanje prinaša verodostojnost evangeliju. Navsezadnje vsi častimo tistega, ki je poln resnice (Jn 1,14).
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kaj mislite, zakaj se teorije zarot tako hitro širijo? Kako ste lahko iskalec resnice?
Oče, pomagaj mi razločevati resnico od zmote, ko me tvoj Duh vodi.

Berilo

Lk 1,1–4

Ključna vrstica

… sem sklenil tudi jaz, ko sem vse od začetka natančno poizvedel, … tebi, …, vse po vrsti popisati. Lk 1,3