Hvaležna srca

6. maj 2023
Hansle Parchment je bil v kaši. Ujel je avtobus na napačen kraj za polfinale na olimpijskih igrah v Tokiu in obtičal tam z malo upanja, da bi pravočasno prišel na stadion. A na srečo je naletel na Trijano Stojkovic, prostovoljko, ki je pomagala na igrah. Dala mu je nekaj denarja za taksi. Parchment je uspel pravočasno priti na polfinale in nazadnje je osvojil zlato medaljo v teku na 110 metrov z ovirami. Kasneje je poiskal Stojkovicevo in se ji zahvalil za prijaznost.
V Lk 17 beremo o samarijanskem gobavcu, ki se je vrnil k Jezusu, da bi se mu zahvalil, ker ga je ta ozdravil (v. 15–16). Jezus je prišel v vas, kjer je srečal deset gobavcev. Vsi so prosili Jezusa za ozdravljenje in vsi so izkusili njegovo milost in moč. Deset je bilo srečnih, da so ozdravljeni, a samo eden se je vrnil, da bi se zahvalil: »… se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval« (v. 15–16).
Vsak dan na številne načine izkušamo Božje blagoslove. To je lahko tako dramatično kot uslišana molitev zaradi dolgega obdobja trpljenja ali pravočasna pomoč tujca. Včasih pridejo njegovi blagoslovi tudi na običajne načine, npr. lepo vreme, da dokončamo opravilo na prostem. Tako kot Samarijan se tudi mi spomnimo in se zahvalimo Bogu za njegovo dobroto do nas.
— Poh Fang Chia

V razmislek

Za kaj se lahko danes zahvalite Bogu? Kako lahko gojite srce hvaležnosti?
Dragi Bog, tako dober si do mene. Danes se ti zahvaljujem za __________________________.

Berilo

Lk 17,11–19

Ključna vrstica

Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počastil Boga, razen tega tujca? Lk 17,18