Hvala, ampak ne, hvala

16. marec 2022
Krščanska šola za avtistične otroke v Indiji je dobila veliko donacijo od neke korporacije. Potem ko so preverili, da donacija ni povezana z obveznostmi, so jo sprejeli. Kasneje pa je korporacija zahtevala, naj njeno ime napišejo na šolsko tablo. Ravnateljica šole je vrnila denar. Ni hotela ogroziti vrednot šole. Rekla je: »Pomembnejše je opravljati Božje delo po Božje.«
Obstaja mnogo razlogov za zavrnitev pomoči in to je eden izmed njih. V Svetem pismu vidimo še enega. Ko so se Judje iz izgnanstva vrnili v Jeruzalem, jim je kralj Kir naročil, naj obnovijo tempelj (Ezr 3). Ko so njihovi sosedi rekli: »Z vami bomo zidali. Tako kot vi tudi mi iščemo vašega Boga« (4,2), so jih izraelski voditelji zavrnili. Sklepali so, da če bi sprejeli njihovo ponudbo za pomoč, bi bila lahko ogrožena integriteta projekta obnove templja in bi se lahko v njihovo skupnost vrinilo malikovalstvo, saj so njihovi sosedi častili tudi malike. Izraelci so se pravilno odločili, saj so njihovi »sosedi« potem storili vse, kar so lahko, da bi preprečili gradnjo.
S pomočjo Svetega Duha in nasvetov modrih kristjanov lahko razvijemo razsodnost. Lahko tudi z zaupnostjo rečemo ne prijateljskim ponudbam, ki morda v sebi skrivajo prikrite duhovne nevarnosti, ker Božjemu delu, ki ga opravimo po Božje, ne bo nikoli ničesar manjkalo, saj bo Bog poskrbel za vse.
— Poh Fang Chia

V razmislek

Kakšne so nevarnosti, če se združimo s tistimi, ki bi prinesli konflikt interesov v Božje delo? Kako lahko razvijete razsodnost?
Ljubeči Oče, ti poznaš moje potrebe. Pomagaj mi, da bom moder in razsoden, da bomo vedel, kdaj sprejeti partnerstvo z drugimi.

Berilo

Ezr 4,1–5, 24

Ključna vrstica

Ne dajte se vpregati v jarem z neverniki. 2 Kor 6,14