Hrepenenje po domu

3. maj 2022
Ana, glavna junakinja v zgodbah Ana z Zelene domačije, je hrepenela po družini. Kot sirota je izgubila upanje, da bo kdaj našla dom. Potem pa je izvedela, da jo bosta vzela starejši mož Matthew in njegova sestra Marilla. Na poti domov se je Ana opravičila, ker nenehno klepeta, a Matthew, tih mož, je rekel: »Govoriš lahko, kolikor želiš. Ne moti me.« To je bila glasba za Anina ušesa. Zdelo se ji je, kot da nihče noče, da bi bila v njegovi bližini, kaj šele, da bi jo poslušal klepetati. Ko je prispela, se je njeno upanje razblinilo, saj je izvedela, da so hoteli dečka, ki jim bo pomagal na kmetiji. Bala se je, da jo bodo vrnili, a Anino hrepenenje po ljubečem domu je bilo potešeno, ko je postala del družine.
Vsi smo doživeli trenutke, ko smo se počutili nezaželeni ali osamljeni. A ko postanemo del Božje družine po odrešitvi v Jezusu, on postane za nas varen dom (Ps 62,3). Uživa v nas in nas vabi, naj se z njim pogovarjamo o vsem, naših skrbeh, skušnjavah, bridkostih in upanjih. Psalmist nam pove, da lahko najdemo mir v Bogu in pred njim izlivamo svoje srce (v. 6, 9).
Ne obotavljajte si. Pogovarjajte se z Bogom, kolikor želite. Nič ne bo imel proti. Uživa v našem srcu. V njem boste našli dom.
— Anne Cetas

V razmislek

Kakšne okoliščine so povzročile, da je Bog postal vaš dom? O čem se želite pogovarjati z Bogom?
Pomagaj mi, Bog, da se ne držim nazaj v pogovoru s teboj, ko imam nekaj na srcu. Hvala, da me poslušaš.

Berilo

Ps 62,1–9

Ključna vrstica

Pred njim izlivajte svoja srca! Bog nam je zatočišče. Ps 62,9