Hôdi za menoj!

15. maj 2024
Cesta domov je bila zavita v meglo, ki mi je zastirala pogled naprej. Prestrašena sem prosila Gospoda, naj mi pošlje nekaj, čemur bom lahko sledila. Nenadoma je iz stranske ceste zavil velik tovornjak, ki je imel na zadnjih vratih verigo rdečih luči. Prebadale so meglo in zdelo se mi je, kot da mi kličejo: »Vozi za nami.« Naslednjih dvanajst kilometrov sem upirala oči v te vodeče luči in varno prišla na cilj. Luč je bistvena za preživetje v temi. A Jezusove besede na šotorskem prazniku niso imele nič skupnega z nočjo, meglo niti obupno temo življenjskih težav. Rekel je, da je on »luč sveta« in: »Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja« (Jn 8,12). Govoril je o temi, ki nas zaslepi za Boga in nas drži stran od tega, kar ima Bog za nas. Greh, sebičnost in celo obtožujoča jeza na Boga povzročajo temo, nekaj, kar lahko razprši samo Jezusova luč. Jezus ni zastavil uganke svojim poslušalcem ali nam, da bi jo dobili. Preprosto pravi, da je on luč, in nas vabi, da hodimo za njim na življenjski poti, na katero tema nima vstopa.
Jezus ve, kako težko je življenje, zato se sreča z nami, kjer smo, in nas kliče: »Hôdi za menoj!« Uprimo svoje oči v luč, ki jo daje Jezus. On pozna poti skozi temo.
— Catherine Campbell

V razmislek

Kako lahko okoliščine zatemnijo vaš odnos z Bogom? Na kakšen način vam lahko Jezus – luč sveta – pomaga najti pot skozi temo?
Hvala ti, Jezus, da si luč, ki lahko predre vsakršno temo v mojem življenju. Uči me, da se bom osredotočal nate in na tvojo besedo.

Berilo

Jn 8,12–16

Ključna vrstica

»Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja.« Jn 8,12