Hišni bogovi

8. junij 2024
Možje v skupini za preučevanje Svetega pisma so bili stari skoraj osemdeset let, zato sem bil presenečen, ko sem izvedel, da se borijo s poželenjem. Boj, ki se je začel v njihovi mladosti, je še vedno prisoten. Vsak dan so prisegli, da bodo hodili za Jezusom na tem področju, in prosili za odpuščanje za trenutke, ko jim je spodletelo.
Morda smo presenečeni, da se pobožni možje še vedno borijo proti takšnim skušnjavam v poznem obdobju življenja, a mogoče ne bi smeli biti. Malik je vse, kar grozi, da bo zavzelo mesto Boga v našem življenju, in takšne stvari se lahko pokažejo dolgo po tem, ko predpostavljamo, da jih ni več.
V Svetem pismu je bil Jakob rešen pred stricem Labanom in bratom Ezavom. Vračal se je v Betel, da bi častil Boga in proslavljal njegove številne blagoslove, a njegova družina je obdržala tuje bogove, ki jih je moral Jakob zakopati (1 Mz 35,2–4). Ob koncu Jozuetove knjige, ko je Izrael porazil svoje sovražnike in se naselil v Kanaanu, jih je moral Jozue še vedno spodbujati: »Zdaj torej odpravite tuje bogove, ki so v vaši sredi, in nagnite svoje srce h Gospodu!« (Joz 24,23). In Mihala, žena kralja Davida, je dozdevno obdržala malike, saj je položila enega v njegovo posteljo, da bi prevarala vojake, ki so ga prišli ubit (1 Sam 19,11–16).
Maliki so pogostejši, kot si mislimo, in Bog je potrpežljivejši, kot si zaslužimo. Skušnjave, da bi se obrnili k njim, bodo prišle, a Božje odpuščanje je večje. Posvetimo se za Jezusa – odvrnimo se od grehov in najdimo odpuščanje v njem.
— Mike Wittmer

V razmislek

Kateri greh vam povzroča največje skušnjave? Kakšne korake bi lahko naredili, da bi uničili tega malika?
Oče, priznavam ti svoj greh in hvaležno sprejemam tvoje odpuščanje po Jezusu.

Berilo

1 Mz 35,1–5

Ključna vrstica

Zdaj torej odpravite tuje bogove, ki so v vaši sredi, in nagnite svoje srce h Gospodu! Joz 24,23