Gospodovi načrti

27. marec 2022
Leta 1852 je šel Charles Spurgeon v Cambridge, da bi se srečal z dr. Josephom Angusom, ravnateljem fakultete Regent’s Park College, in se pogovoril o svoji želji po usposabljanju kot mlad pridigar.
Služabnica je odpeljala Spurgeona v eno od sob. Po dvournem čakanju je Spurgeon postal nepotrpežljiv in vprašal, kaj se dogaja. Služabnica je vznemirjeno razložila, da je poslala Spurgeona v eno sobo, dr. Angusa pa v drugo, ker ni vedela, da naj bi se onadva srečala! Do takrat je dr. Angus že obupal in odšel.
Včasih se morda tudi mi počutimo, kot da so nas napake drugih ali naše napake oropale priložnosti ali uničile naše načrte. A Ps 33 nam zagotavlja: »Gospodovo oko je na tistih, ki se ga bojijo« (Ps 33,18). Bog nikoli ne naredi napake; nikoli ne zgreši niti enega trenutka. Ali lahko tistemu, ki »opazuje vse prebivalce zemlje … ki pazi na vsa njihova dela« (v. 14–15) njegovi načrti spodletijo? Psalmist jasno pove: »Gospodov nasvet pa ostane na veke« (v. 11).
Spurgeon je morda mislil, da je zaradi služabnice izgubil pomembno priložnost. Vendar se je ozrl nazaj in rekel: »Za služabničino napako je bila Gospodova roka« – kajti ta dan je Spurgeon začel razmišljati, da bi ustanovil svojo fakulteto za pastorje. Na enak način lahko tudi mi, ko se nam zdi, da nam napake kaj pokvarijo, zaupamo, da Božjim načrtom nikoli ne spodleti.
— Chris Wale

V razmislek

Kako se odzovete, ko vam napake, ki bi se jim domnevno dalo izogniti, preprečijo vaše načrte? Kako se lahko še naprej osredotočate na to, kar dela Bog, celo v svojih občutkih razočaranja?
Oče, zahvaljujem se ti, da je moje življenje v tvojih rokah in da je tvoj ljubeči pogled na meni. Daj mi zagotovilo, da bodo ne glede na to, kar se zgodi danes, tvoji dobri načrti zame obstali.

Berilo

Ps 33,9–22

Ključna vrstica

Gospodov nasvet pa ostane na veke. Ps 33,11