Glasno smejanje

28. april 2023
Komik John Branyan je rekel: »Nismo si mi izmislili smeha; to ni bila naša zamisel. To nam je dal Bog, ki je vedel, da ga bomo potrebovali, da bi prišli skozi življenje. Ker je vedel, da bomo imeli stiske, je vedel …, da se bo marsikaj zgodilo. … Smeh je dar.«
Hiter pogled na bitja, ki jih je ustvaril Bog, nas lahko spravi v smeh, pa naj bo to zaradi njihove nenavadnosti (kot npr. kljunaši z račjim kljunom) ali zabavnosti (kot igrive vidre). Bog je ustvaril sesalce, ki živijo v morju, in dolgonoge ptice, ki ne letijo. Bog ima smisel za humor in ker smo ustvarjeni po njegovi podobi, tudi mi uživamo v smehu.
Besedo smeh prvič vidimo v Svetem pismu v zgodbi o Abrahamu in Sari. Bog je obljubil temu starejšemu paru otroka: »… tisti, ki bo prišel iz tebe, bo tvoj dedič« (1 Mz 15,4). In Bog je rekel: »Poglej proti nebu in preštej zvezde, … Tako bo s tvojim potomstvom« (v. 5). Ko je Sara končno rodila pri devetdesetih, je Abraham poimenoval sina Izak, kar pomeni ›smeh‹. Sara je vzkliknila: »Bog mi je pripravil smeh; kdor bo to slišal, se mi bo nasmihal« (21,6). Osupnilo jo je, da je lahko dojila otroka pri svoji starosti! Bog je spremenil njen smeh dvoma, ko je slišala, da bo rodila (18,12), v smeh čistega veselja.
Hvala Bogu za dar smeha!
— Alyson Kieda

V razmislek

Kdaj je bil smeh »dobro zdravilo«? Kako vam lahko iskanje humorja v življenju pomaga celo v najtežjih trenutkih?
Dragi Bog, hvala, da mi daješ dar smeha.

Berilo

1 Mz 21,1–7

Ključna vrstica

Bog mi je pripravil smeh; kdor bo to slišal, se mi bo nasmihal. 1 Mz 21,6