Dvom in vera

9. maj 2020
Ming Teck se je zbudil s hudim glavobolom in mislil je, da je to še ena migrena. Ko pa je vstal iz postelje, je padel po tleh. Sprejeli so ga v bolnišnico, kjer so mu zdravniki povedali, da ga je zadela kap. Po štirih mesecih rehabilitacije je obnovil svojo sposobnost razmišljanja in govorjenja, a še vedno boleče šepa. Pogosto se bojuje z obupom, vendar najde veliko tolažbo v Jobovi knjigi.
Job je čez noč izgubil vse svoje bogastvo in svoje otroke. Kljub strašnim novicam se je najprej obrnil k Bogu z upanjem in ga slavil, da je vir vsega. Priznal je Božjo suvereno roko celo v časih stiske (Job 1,21). Čudimo se njegovi močni veri, a Job se je tudi boril z obupom. Ko je izgubil še svoje zdravje (2,7), je preklel dan, ko se je rodil (3,1). Bil je iskren s svojimi prijatelji in Bogom o svoji bolečini. Sčasoma pa je sprejel, da tako dobro kot slabo prihajata iz Božje roke (13,15; 19,25–27).
V svojem trpljenju morda tudi mi kolebamo med obupom in upanjem, dvomom in vero. Bog ne zahteva od nas, da smo neustrašni v času stiske, pač pa nas vabi, naj pridemo k njemu s svojimi vprašanji. Čeprav naši veri občasno spodleti, lahko zaupamo v Boga, da je vedno zvest.
— Poh Fang ChiaV RAZMISLEK: Kakšne dvome in vprašanja morate danes prinesti pred Boga? Kako lahko uporabite vrstico Job 1,21, da vas vodi v vaših molitvah?MISEL/
Dragi Oče, ko me preplavijo dvomi in strahovi, mi pomagaj, da se bom spomnil, da sem dragocen v tvojih očeh. Ti imaš vedno nadzor nad vsem in skrbiš zame.

Berilo

Job 1,20–22; 2,7–10

Ključna vrstica

GOSPOD je dal, GOSPOD je vzel, naj bo hvaljeno ime GOSPODOVO! Job 1,21