Dragocen odhod

27. marec 2020
Razstavo kiparke Liz Shepherd leta 2018 z naslovom Čakanje je dopisni novinar revije Boston Globe opisal, da »vzbuja dragoceno, izpostavljeno in nadnaravno v življenju.« Navdihnjena s časom, ki ga je kiparka preživela ob očetovi smrtni postelji, skuša z razstavo prenesti hrepenenje, praznino izgube in krhek občutek, da so bližnji izven dosega.
Zamisel, da je smrt dragocena, se morda zdi v nasprotju z intuicijo, vendar psalmist pravi: »Dragocena je v očeh GOSPODOVIH smrt njegovih zvestih« (Ps 116,15). Bog ceni smrt svojih ljudi, saj jih sprejme domov, ko preminejo.
Kdo so ti Božji zvesti služabniki? Po besedah psalmista so to tisti, ki služijo Bogu s hvaležnostjo za svojo odrešitev, ki kličejo njegovo ime in ki spoštujejo besede, ki jih govorijo pred njim (Ps 116,16–18). Takšna dejanja predstavljajo namerne odločitve, da bodo hodili z Bogom, sprejeli svobodo, ki jo daje, in gojili odnos z njim.
Ko to delamo, se znajdemo v družbi Jezusa, ki je »pri Bogu izbran in dragocen … V Pismu namreč beremo: Glej, na Sionu polagam kamen, izbran in dragocen vogalni kamen; in kdor veruje vanj, ne bo osramočen« (1 Pt 2,4–6). Ko je naše zaupanje v Gospodu, je naš odhod iz tega življenja dragocen v njegovih očeh.
— Remi OyedeleV RAZMISLEK: Kako se lahko vaše zaznavanje smrti primerja z Božjim pogledom na smrt njegovih ljudi? Do kakšne mere na vaše zaznavanje vpliva to, kar pravi Sveto pismo o smrti?MISEL/
Dragi Bog, pomagaj mi, da ti bom zaupal celo v težavah in izgubah v življenju.

Berilo

Ps 116,12–19

Ključna vrstica

Dragocena je v očeh GOSPODOVIH smrt njegovih zvestih. Ps 116,15